54 kommuner har uakseptabel dårlig service og bare hver tredje kommune et godt nok servicenivå.

50 testmedarbeidere fra Forbrukerrådet har utgitt seg for å være privatpersoner, og deretter henvendt seg til samtlige kommuner på e-post, telefon og via kommunenes nettsider. Henvendelsene har vært dagligdagse spørsmål folk lurer på, som åpningstiden i skolefritidsordningen, størrelsen på vanngebyret og når helsesøster kan treffes. Én av tre henvendelser ble ikke besvart.

Blant de 54 kommunene som havner i bunnsjiktet på testen er Frp-styrte Mandal. Senest i torsdagsutgaven av vår avis denne uken la ordfører Alf G. Møll seg flat og beklaget tregheten i Mandal kommune når det gjelder å besvare brev fra innbyggerne. Ellers er Aust-Agder et av fylkene som har den høyeste andelen kommuner med det Forbrukerrådet mener er uakseptabel service.

Service i kommunene er et ledelsesansvar. Det viser seg da også at ledelsen i kommuner som scorer godt i Forbrukerrådets test har hatt en bevisst holdning over lang tid i forhold til å yte skikkelig service overfor sine innbyggere. De som fortsatt scorer dårlig er ikke bevisst nok på ledernivå. Forbedringspotensialet er betydelig i mange kommuner, om viljen er til stede.

Folk må kunne forvente å få svar innen rimelig tid når de henvender seg med spørsmål til sin kommune. Når henvendelser ikke engang besvares, kan kommunen oppleves som arrogant og fjern. Det påvirker sterkt folks oppfatning av offentlige tjenester.

Kommuner er gjerne opptatt av sitt omdømme. Selv kommuner som bruker mye ressurser på omdømmebygging, vil oppleve at det har liten effekt om de ikke ivaretar sine forpliktelser overfor innbyggerne. Det handler først og fremst om å være til stede, og å vise i praksis at kommunen er til for innbyggerne, og ikke omvendt.