Nå skal KrF bli et mer tolerant parti. Nestleder Dagrun Eriksen fra Kristiansand er utpekt til å lede strategiutvalget som skal stake ut kursen videre og gjenreise partiet.

Hun står foran en formidabel oppgave. Ikke minst siden hun sammen med partileder Dagfinn Høybråten og den øvrige ledelsen må bære hovedansvaret for at KrF er i krise. Spørsmålet er om de med linjen de har fulgt – og det moralismestempelet de har pådratt seg – har mulighet til selge inn KrF som et åpent og fritt folkeparti i velgermassen.

Høybråten gikk i sin tale under helgens landsstyremøte langt i å innrømme at KrF oppfattes som et snevert parti for kristne særinteresser. Det kan han knapt bebreide andre enn seg selv for. Da han overtok som partileder for seks år siden, lovet han å bringe partiet tilbake til røttene – til tro, moral og åndelige verdier. En strategi som har gjort det trangere i KrF.

Høybråten ble leder etter et elendig fylkestingsvalg i 2003. Oppslutningen var 6,9 prosent. Høybråten lovet å stabilisere partiet på 10 prosent. Han har ledet KrF i tre valg. Ved stortingsvalget i 2005 fikk partiet 6,8 prosent av stemmene og ved fylkestingsvalget i 2007 6,7. I høst gjorde partiet historiens dårligste valg. Heller ikke i opposisjon klarte Høybråten å løfte sitt parti.

Etter valgfiaskoen i september har fylkeslagene levert evalueringsrapporter hvor de forsøker å forklare hva som gikk galt fram mot valget – og de kommer også med råd om veien videre. Ifølge Vårt Land spriker tilbakemeldingene fra lokallagene i alle retninger, og strategiutvalget får en krevende jobb med å finne en retning som kan bringe KrF på vinnersporet.

Seks år med Høybråten på toppen har sendt KrF til bunns i velgeroppslutning. Kritikerne advarte tidlig mot kursen han la seg på. Men de ble ikke hørt. Nå er det samme Høybråten med sine mest trofaste tilhengere som skal lede gjenreisingen av partiet. De som har skapt inntrykk av KrF som et smalt religiøst parti med en løftet moralistisk pekefinger kan få et alvorlig troverdighetsproblem når de nå skal profilere KrF som et mer åpent og tolerant parti.

.