Martin Kolberg etterfølger Thorbjørn Jagland på Aps valgliste i Buskerud ved stortingsvalget neste høst. Kolberg går dermed av som sekretær i Arbeiderpartiet etter åtte-ni år i jobben..

Kolberg har sittet i jobben i åtte-ni år, omtrent like lenge som Ivar Leveraas og Ronald Bye gjorde. Men det skal mye til for at noen overlever som partisekretær i 24 år, slik legendariske Haakon Lie gjorde det. Han var partisekretær fra 1945 til 1969. Det var i en periode hvor Arbeiderpartiet hadde en betydelig sterkere politisk posisjon enn den partiet har i dag.

I Arbeiderpartiet har partisekretæren normalt sett alltid hatt stor innflytelse, og noen har benyttet seg av makten. Haakon Lie var en av dem. Martin Kolberg har også brukt sin posisjon. Det var neppe en eneste politisk rådgiver, statssekretær eller statsråd som ikke ble godkjent av Kolberg i og rundt regjeringen Stoltenbergs etablering for tre år siden. Kolberg hadde makt til å si nei hvis det var noen han ikke ville ha inn i regjeringsapparatet. Han går inn i historien som en av de partisekretærer som har hatt en sterk innflytelse i parti— og regjeringsapparatet både formelt og uformelt.

Med de tradisjoner og den innflytelse partisekretæren i Arbeiderpartiet representerer kan ikke hvem som helst få jobben. Med de tette bånd det fortsatt er mellom Ap og fagbevegelsen, veier LO-systemets oppfatning også sterkt ved utpekingen av sekretær. Uansett er valget av partisekretær i Arbeiderpartiet et viktig og strategisk valg for partiet. For partisekretæren på Youngstorvet har alltid hatt en helt annen posisjon og anseelse både internt i Ap og i den politiske debatt i motsetning til den som for eksempel har sittet i tilsvarende jobb i Høyres Hus.