Blant kjedene er Elkjøp, Expert og Skeidar. Belønningssystemet er en del av avtalene butikkjedene har inngått med finansieringsselskaper.

Når kunder handler på kreditt, får butikken utbetalt det varen koster av finansieringsselskapet. Selskapet sørger så for å kreve inn pengene fra kunden. Butikken får også utbetalt fra selskapet en bonus som bestemmes av hvor stort kredittsalget har vært. Pengene brukes til fester, gavekort på alkohol eller bonus for ansatte.

Med et slikt system, er det ikke til å undre seg over at ansatte i butikkjeder blir aggressive i sine fremstøt overfor kundene. Og at de fristes til å legge et utilbørlig press på folk for å få dem til å kjøpe dyrere varer enn de i utgangspunktet hadde tenkt seg. Utsiktene til personlig gevinst kan bli viktigere for selger enn at kunden har økonomisk evne til å gjøre opp for seg. Og butikken risikerer ingenting, for den får pengene fra et finansieringsselskap uansett.

For kunden kan det bli langt verre om han overtales til å kjøpe en vare på kreditt. For betalingsutsettelsen kan bli en kostbar fornøyelse. Det viser seg også at bare halvparten av kundene som går inn på ordningen, klarer å betale når fristen løper ut. Den andre halvparten må gjøre avtale om nedbetalingsplan med det aktuelle finansieringsselskapet. Det fører til at utgiftene blir enda større.

Moralen i denne praksisen er tvilsom, fordi det for selger blir viktigere at kunden handler på kreditt enn at han betaler kontant. Å forsøke å overtale eller presse en kunde som vil gjøre opp for seg kontant til å kjøpe dyrere for å få han over på kreditt, virker kynisk. Men ut fra de uttalelser ledelse og ansatte i butikkjedene kom med i avisen i går, har de ingen skrupler med en slik aggressiv og utidig salgspraksis.

For mange kan en dyr betalingsutsettelse være det som velter en fra før presset privatøkonomi. De kommer uforskyldt i en situasjon de ikke kan takle, og kan havne på inkassolister og som gjeldsofre. Unge mennesker kan bli stemplet som dårlige betalere, noe som kan ødelegge for lånemuligheter ved senere investeringer. At ansatte i butikkjeder gjennom et personlig belønningssystem kan presse folk til å påta seg altfor store økonomiske forpliktelser, er trolig lovlig, men likevel uverdig.