Samtidig sitter 4000 mennesker på asylmottak og venter på å bli bosatt. En viktig årsak er at regjeringen har nedprioritert dette arbeidet.

Det må være et mål at mennesker som har fått innvilget opphold i Norge, blir bosatt i en kommune så raskt som mulig. Det handler om å få muligheten til å delta og bidra samfunnet, og det handler om å komme i gang med livet og hverdagen igjen. Det er viktig for å lykkes med integreringsarbeidet, og det er viktig både for den enkelte og for samfunnet.

Derfor har alle norske kommuner blitt bedt om å gjøre en ekstra innsats på dette feltet. Mange kommuner har gjort en kjempejobb og står klare med boliger til flyktningene. Men flyktningene lar altså vente på seg. Regjeringen har ikke prioritert dette arbeidet, men ensidig prioritert saker der man antar at asylsøknaden blir avslått og vedkommende skal sendes ut av landet. Dermed blir mange sittende altfor lenge på asylmottak og vente.

Denne prioriteringen rammer ikke minst barna. Regjeringen har selv satt som mål at enslige, mindreårige asylsøkere skal bosettes innen tre måneder, men tall fra mars i år viser at kun 13 prosent blir bosatt innen fristen. Ventetiden er særlig lang for de yngste barna.

Dette skjer til tross for at asyltilstrømningen til Norge er langt lavere enn forventet. Mottaksapparatet er rustet kraftig opp for å kunne håndtere en vekst i antall asylsøknader, men tirsdag la UDI fram tall som viser at antallet asylsøkere til Norge nå er det laveste siden 1997. Nå må regjeringen ta ansvar. Nå må bosettingsarbeidet prioriteres. Nå må regjeringen og de sentrale utlendingsmyndighetene ta i et tak — slik kommunene allerede har gjort - slik at vi får bosatt flyktningene og kommet i gang med integreringsarbeidet.