Det blir stadig klarere at ingen før avstemningen om Brexit hadde en plan for hva som skulle skje hvis det ble flertall for å forlate EU. Dagene som har gått siden resultatet ble klart, har derfor vært preget av kaos. Britisk politikk er nå i en form for total nedsmelting. Tidligere statsråd for Det konservative partiet, Kenneth Clarke, konstaterte på tv-kanalen Sky News tirsdag at Storbritannia verken har en regjering, partiledere eller en politikk.

Dette er svært alvorlig i den fasen Storbritannia nå er. Og paradoksalt nok er situasjonen aller mest alvorlig for Det britiske arbeiderpartiet. Til tross for at det var de konservative som arrangerte folkeavstemningen og dermed står ansvarlig for alt som har skjedd de siste dagene. Men i dette partiet ser det i det minste ut til å gå mot et ordnet ledervalg etter at statsminister David Cameron har gjort det klart at han trekker seg.

Labour har en lang og stolt tradisjon som enten regjeringsparti eller som et parti klar til å ta over makten. Nå er det et parti preget av bitter maktkamp mellom personer, fløyer, grupperinger og politisk retningsvalg. Den venstreradikale Jeremy Corbyn ble valgt med klart flertall i en uravstemning blant medlemmene for bare ni måneder siden. Men en svært tam opptreden som leder, og en ditto innsats i kampen for å forbli i EU, har ført til at han nå er uten støtte i parlamentsgruppen. En oppsiktsvekkende høy andel av partikameratene hans i Westminster — hele 80 prosent - ba ham tirsdag om å trekke seg. Dermed får han nå smake sin egen medisin i parlamentsgruppen. Fram til han selv ble leder, var Corbyn i flere tiår i konstant opposisjon til skiftende Labor-ledere.

Corbyn selv nekter å tre tilbake . Står han fast på det, vil han trolig gjøre vondt langt verre for sitt eget parti. Så dyp er splittelsen i Det britiske arbeiderpartiet at politiske kommentatorer i fullt alvor snakker om en mulig partisplittelse, mellom et moderat og et venstreradikalt Labour. Det vil i så fall være en sikker vei til fortsatt konservativt styre av Storbritannia.