Det var det hun ønsket seg, innskriveren til Kirkens SOS. Hun ønsket å bli møtt med verdighet og hun er ikke alene om det. Kirkens SOS gjennomfører i underkant av 200.000 samtaler i året. Vi møter folk i alle mulige livssituasjoner og med all verdens erfaringer. Alle skal de bli møtt med verdighet, men hvordan gjør vi egentlig det, og hva er det eventuelt som gjør at man opplever at verdigheten ikke er til stede?

Verdensdagen

10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse både nasjonalt og internasjonalt. Hensikten er å øke kunnskap og bevissthet om et tema som er forbundet med tabu, skam og frykt for mange. Vi ønsker i denne anledningen å reflektere litt rundt begrepet verdighet fordi vi i Agder etter snart 40 år som krisetjenester vet at det er grunnleggende viktig når vi møter medmennesker som har det vanskelig.

... alle mennesker har et medfødt menneskeverd, som er likt for enhver...

Begrepet stammer fra prinsippet om at alle mennesker har et medfødt menneskeverd, som er likt for enhver, uavhengig av hva du har opplevd, problemer du står i eller hvor i verden du kommer fra. « Global Dignity » skriver blant annet: « Vår verdighet kan styrkes når vi opplever at våre rettigheter og frihet respekteres og når vi lever i en situasjon der vi kan gjøre valg og handlinger som bygger opp vår selvrespekt, integritet og nestekjærlighet

Deler modig av livene sine

Menneskene som ringer og skriver til Kirkens SOS deler modig av livene sine, og forteller om tap og seire, sorger og gleder, ensomhet og om fellesskap. Det er sjelden samtalene handler bare om det vonde. Uansett hvor vanskelig de har det, så deler de av resten av livet sitt også, fordi vi alle er mer enn problemene våre. Fordi de har kjent på følelsen av å ende opp med å bli behandlet som et offer, og noen ganger bli umyndiggjort. Da opplever man fort at verdigheten ikke er til stede.

I Kirkens SOS henger verdighet tett sammen med det å være menneske

Når man ikke lenger blir tatt med, tatt på alvor, trodd på eller hørt på — da mangler verdigheten. Hva som leder til at vi mennesker føler oss umyndiggjort og behandlet under vår verdighet kan variere fra person til person. Ikke minst har det mye med livssituasjonen vår å gjøre. I Kirkens SOS henger verdighet tett sammen med det å være menneske. Alle har rett til å bli sett og hørt, alle eier sine egne historier og vi er alle mer enn det du ser. De aller fleste mennesker vil i løpet av livet oppleve at livet blir vanskelig og at man trenger hjelp. Kirkens SOS er et tilbud til alle uansett bakgrunn, livssituasjon, seksuell legning og religion. Vi er opptatt av å møte våre innringere- og skrivere i øyehøyde også når de ligger nede . Det handler om å være der for likeverdige medmennesker som trenger oss.

Møtt med verdighet

I Kirkens SOS kan du regne med å bli møtt med verdighet, fordi vi er her for å lytte til deg, ikke for å fortelle deg hvordan du skal leve livet ditt. Vi tåler din smerte, du trenger ikke å legge bånd på følelsene dine. Vi er medmennesker, du er ikke pasient. Vi kan ikke ta dine valg, du er ansvarlig for ditt eget liv.

Verdensdagen for psykisk helse utfordrer oss med temaet verdighet . Vi i Kirkens SOS tror vi sammen kan være med på å fremme verdighet gjennom gjensidig respekt - og ved å se og lytte til hverandre.