I bystyremøtet onsdag 21. januar framsatte Rødt følgende forslag til prinsippvedtak:

«Kristiansand kommune vil som arbeidsgiver følge § 14-9 i nåværende arbeidsmiljølov, uavhengig av om Stortinget vedtar en utvidet adgang til midlertidige ansettelser i en ny arbeidsmiljølov».

Arbeidstakernes stilling

Kun 18 stemte for dette forslaget. Dermed fikk vi nok en påminnelse om hvor bastant det blå-blå flertallet i bystyret er, også når det gjelder arbeidstakernes stilling i arbeidslivet.

Bakgrunnen for forslaget er at regjeringa foreslår endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser (AML § 14-9) som kan få alvorlige konsekvenser for både enkelte arbeidstakere og hele arbeidslivet. Etter dagens arbeidsmiljølov jobber allerede mange midlertidig, men nå vil regjeringa åpne for at arbeidsgivere kan ansette hele 15 prosent midlertidig uten begrunnelse. Hovedregelenom at midlertidige ansettelser ikke skal skje i bedriftens ordinære virksomhet fjernes. Dette er å rive opp selve bunnplanken i et organisert arbeidsliv, det som er grunnlaget for trygghet, verdighet og frihet for arbeidsfolk.

Sykdom, stress og ulykker

En samlet fagbevegelse går mot lovendringene. Arbeidstilsynet påpeker at endringene kan føre til mer sykdom, stress og ulykker. Tilsynet frykter også at lovendringene vil legge til rette for mer arbeidslivskriminalitet. I regjeringas egen lovproposisjon står det: «En har ikke kunnet finne økt effekt på sysselsettingsnivået generelt ved økt adgang til midlertidige ansettelser eller endret stillingsvern.» Forskning fra FAFO og OECD dokumenterer at økt adgang til midlertidige ansettelser ikke skaper økt sysselsetting, men bare flere midlertidige stillinger på bekostning av tidligere faste stillinger. Forskning viser også at midlertidig ansatte utsettes for større helserisiko og press enn faste ansatte.

I kommunal og fylkeskommunal sektor har vi en særegen utfordring med å holde på gode fagfolk og rekruttere nye. Om bare seks år vil Norge mangle over 11.000 lærere. I 2030 vil vi mangle 38.000 årsverk innen pleie— og omsorgsyrkene hvis dagens utvikling fortsetter. I denne situasjonen trengs det mer enn noen gang seriøse arbeidsgivere som tilbyr sine ansatte verdige lønns- og arbeidsvilkår. Økt bruk av midlertidighet er det motsatte av dette.

På denne bakgrunn oppfordrer Rødt fagorganiserte og solidarisk innstilte mennesker om å støtte den viktige streiken 28. januar.