Beløpet er større enn hele oljefondet. Parallelt florerer skyhøye erstatningskrav fra den drepte sjåførens familie, kolleger og fagforening.

Norske journalister og andre nordmenn som har vært til stede i Kongo har beskrevet rettsprosessen som et sirkus og en farse preget av rot og kaos. Det astronomiske erstatningskravet topper foreløpig listen av høyst spesielle utspill fra aktoratets side.

Vi kjenner saken bare fra omtalen i mediene. Med bakgrunn i reportasjene som er kommet de siste ukene, er det åpenbart at rettsforholdene og rettssikkerheten er ganske annerledes i det afrikanske landet enn det vi er vant til her hjemme.

De to nordmennene står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Tiltalen omfatter også spionasje, ran og drapsforsøk. Denne uken la aktor fram et bilde av en mann med grønn beret foran et kart over Afrika. Han omtalte mannen som de to tiltalte nordmennenes oppdragsgiver. Mannen på bildet viste seg å være en fotograf som jobber i Drammens Tidende.

Kongo er et av de fattigste og mest krigsherjede landene i verden. Viktige formelle samfunnsinstitusjoner er oppløst eller de fungerer svært dårlig som følge av blant annet utbredt korrupsjon. Tilliten til rettssystemet er ekstremt lav, og ikke sjelden tar folk loven i egne hender.

Ekskperter på Kongo mener saken mot de to nordmennene i lys av dette ikke kan beskrives som helt hårreisende. At representanter for norsk UD og norske medier er til stede bidrar ganske sikkert til at kongolesiske myndigheter anstrenger seg mer i denne rettssaken enn de ville ha gjort om en fattig kongoleser satt på tiltalebenken.

Så langt har vi ikke fått svar på hva som skjedde i jungelen den dagen sjåføren ble drept. Og sannheten får vi kanskje aldri vite. Det hinsidige erstatningskravet som er kommet mot Norge tar fokus helt bort fra hva denne saken egentlig dreier seg om.