Norge vil tjene ufattelige 56 milliarder kroner mer enn budsjettert, på høye oljepriser. Ingen finansminister i vår del av verden befinner seg i en slik situasjon. Fristelsen til å bruke av overfloden til alle gode formål blir finansministeren og regjeringen utsatt for hver dag.

Ikke minst i går, da disse tallene ble lagt fram i revidert nasjonalbudsjett. Og ikke minst fra regjeringspartienes avtalepartner, Fremskrittspartiet, som kritiserer regjeringen for å stramme inn på bruken av oljepenger når landet bader i oljepenger. En forutsigbar reaksjon fra et parti som har programfestet en opphevelse av økonomiske lovmessigheter i statsfinansene.

Regjeringen foretar en symbolsk innstramning i bruken av oljepengene med 1,1 milliarder kroner i et forsøk på å forhindre eller utsette en varslet renteøkning. Et tiltak som ble skutt ned allerede i går av finansnæringens eksperter, som mener det er et pust i sivet i forhold til renteutfordringen.

Ellers bør ikke forslaget til revidert nasjonalbudsjett utløse noe stormløp fra opposisjonen. Det legges ikke opp til provoserende omprioriteringer, men man smører noen av regjeringspartienes hjertesaker ytterligere. Til gode formål som lokalsykehusene, fattige, rusmisbrukere, pappapermisjoner og barnehager. Formål som opposisjonspartiene vanskelig kan gå mot.

Noe av det kvalitativt nye i regjeringens reviderte budsjett er lanseringen av en ny strategi for lokalsykehusene. Nedleggelsestruede lokalsykehus skal nå kunne gis et nytt innhold ved å utvikle tjenester for syke eldre, kronisk syke, psykiatri og rehabiliteringstjenester. Dette er for så vidt i tråd med hva Sørlandet sykehus HF allerede har lagt opp til når det gjelder Mandal sykehus, som blir et rehabiliteringssenter for hjerte— og lungsyke og pasienter med fedmeproblemer.

For øvrig fremgår det av revidert budsjett at Helse Sør beholder Rikshospitalet i Oslo. Helseminister Ansgar Gabrielsen gjør dermed ikke alvor av planene om å overføre sykehuset til Helse Øst.

Opposisjonens hovedkritikk av budsjettet er at regjeringen gjør for lite for å få ned ledigheten og bevilger for lite til sykehusene. Med Frp på laget kan de rød-grønne få presset gjennom økte sykehusbevilgninger, men det forutsetter at Frp ikke ønsker å fortsette sitt budsjettsamarbeid med regjeringspartiene. Uansett bør regjeringspartiene lose budsjettet trygt gjennom i Stortinget uten store nederlag.