Regjeringens mål om et CO2-nøytralt Norge i 2030 danner grunnlag for mer bruk av tre i stor skala.

Å bygge i tre skaper flere positive klimagevinster. Senterpartiet applauderer all nytenking og satsing som i dag gjøres i denne sektoren. At det i tillegg vil skape arbeidsplasser, og gi økt verdiskaping, i mange av landets kommuner er en verdifull ringvirkning.

25 år som miljøby

Det er tre viktige forhold som skåner klimaet ved å bygge i tre. Ved å bygge i tre vil utslippet av karbon utsettes til byggets/materialenes levetid er over. I denne perioden vil ny skog vokse og binde mer CO2 enn den gamle skogen ville gjort. Den tredje og kanskje viktigste effekten er at en unngår utslippene av CO2 som skapes under produksjonen av andre mer belastende byggematerialer. Boligprosjektet «TRE-kanten» i Vågsbygd, om det bygges i massivtre, vil for eksempel gi en CO2-besparelse som tilsvarer utslippet fra ca. 1300 biler som kjører 15.000 km i 1 år.

Kristiansand kan i år feire 25 år som miljøby. Bystyret vil at Kristiansand skal framstå som en klimaspydspiss. I 2015 ble byen vår medlem i Nordiske trebyer. Sammen med 10 andre nordiske byer er målet at trebruk skal innta en mer sentral plass i byutviklingen.

Det er et mål om at det skal bo 15.000 mennesker i Kvadraturen. Det er bra. Det må bygges tettere og høyere, og vi kan med stor fordel bygge mer i tre. Massivtre som byggemateriale er brannsikkert, konkurransedyktig i forhold til pris, og egner seg godt til bruk i større byggeprosjekter. Prefabrikkerte vegg— og takelementer kan effektivt heises på plass, noe som gir en redusert byggeperiode i forhold til konvensjonell bygging. Arbeids- og bomiljø oppleves som svært godt. I Østerrike har forskere funnet ut at barn som ble undervist i klasserom bygd i massivtre, reduserte hjertefrekvensen med 6 slag pr. minutt, i forhold til undervisning i konvensjonelle klasserom.

Treet, signalbygg i tre

I Bergen ble nylig verdens høyeste trehus, Treet, ferdigstilt.Med 14 etasjer og sine 51 meter høyde står det som et signalbygg om at det er fullt mulig å bygge miljøvennlig med massivtre også i høyden. Eiendomsinvestoren Arthur Buchard planlegger nå byggingen av Mjøstårneti Brumunddal, et 66 meter høyt trehus som etter planen skal stå ferdig i 2018. Møre og Romsdal fylkeskommune sitt vedtatte prosjekt, Romsdal videregående skole, blir til nå landets største bygg i massivtremed sine 12.700 kvadratmeter. Dersom dette er mulig bør det være mulig med større trebygg i Kristiansand som holder seg godt innenfor den nettopp vedtatte Høyhusplanen.

Norsk trearkitektur befinner seg i verdenstoppen, og bruk av tre i større boligbygg har steget kraftig de siste årene. Tenk om vi kunne få et prestisjebygg i Kristiansand, gjerne på Silokaia, som kunne ønske tilreisende fra hav, luft og vei velkommen til klimabyen Kristiansand?

Kristiansand skal fortsatt være sykkelbyen. Hva vil være mer naturlig enn å bygge sykkelekspressveiens bro over Otra i tre? Det må være i samsvar med intensjonene for en mer miljøvennlig by!

Har vedtatt klimagassregnskap

Kristiansand kommune har vedtatt at det skal gjennomføres klimagassregnskap i et livsløpsperspektiv ved oppføring av alle nye, kommunale bygg. Tre har i et slikt regnskap en positiv effekt.

Vi har alle muligheter for å delta i «det grønne skifte», også hva gjelder byggematerialer. Dette kan bare skje gjennom samarbeid mellom arkitekter, byggsektoren, investorer, kommune og alle gode klimakrefter.