Sommeren drar mot slutten, den harde overgangen mellom ferie og jobb må igjen håndteres og medias agurker må abdisere til fordel for saftigere saker. Kalenderen viser august, og igjen ser vi spede forsøk på kraftanstrengelser fra sommerbrune og blodtørste politikere – både fra denne landsdelen og på den nasjonale arena. Medias sommersirkus har som vanlig vært preget av de ufarlige og småtabloide hyggesakene: Hyttebesøk hos kjendiser, terningkast på sommersvette statsråder og lokalavisens obligatoriske tester av feriemat, feriegjester og ferieaktiviteter. Sommeren 2010 har ikke vært noe unntak.

Men mediene har lagt vekk agurknyhetene og sommervikarene litt ekstra tidlig i år, og erstattet det med melking fra doble spener. Ut kommer Bjarne Håkon Hanssen – om igjen og om igjen. Hans tidligere regjeringskollegaer tar et bredt grep hver gang han dukker opp, og mislykkede forsøk på politiske truserøsk har preget det første forsøket på å avslutte feriedvalen. For dere som har hatt ufortjent lang ferie, så handler saken om at Bjarne Håkon Hanssen, tidligere statsråd og nå PR-rådgiver i First House, har drevet lobbyvirksomhet for et privat barnehageselskap. Hans tidligere regjeringskollegaer kom raskt ut av feriemodus – såret og moraliserende over at Hanssen gjør jobben sin, og ikke lenger løper regjeringens ærend.

Saken handler om regjeringens nye forslag til regler som skal hindre private barnehagebaroner i å tjene mer penger enn de strengt tatt må for å få til salt på maten og saft i glasset. Jeg er ikke uenig i at barnehagedrift med offentlig støtte, ikke skal være en gullgruve av et utbytte. Det tror jeg heller ikke Bjarne Håkon Hanssen er, selv om han utfører den jobben han er satt til.

Som PR-rådgiver vil enkelte oppdrag kunne stride mot de standpunktene hans tidligere arbeidskolleger – og han selv – har. Det liker Arbeiderpartiets Marit Nybakk dårlig. Det at han også ettersigende skal ha telefonert med partifeller på Stortinget, synes Nybakk både er «forkastelig og politisk umoralsk». Og hun er ikke den eneste. Selv enkelte av Hanssens egne kollegaer i PR-bransjen så seg nødt til å stige opp på sin høye moralhest – og lot pekefingeren følge etter.

Hadde de reagert på samme måte dersom han gjorde en lobbyjobb for et standpunkt der regjeringen var enig, eller er det kun umoralsk når han jobber for noen som er uenig med hans tidligere arbeidsgiver? Måten Marit Nybakk argumenterer på viser hvor håpløs denne saken er. Bjarne Håkon Hanssen er en erfaren politiker som har opparbeidet seg en kunnskap og en kompetanse som både er sjelden og bør benyttes. At han vet hvordan de politiske prosessene fungerer, ekskluderer ham ikke fra å bruke denne kunnskapen – tvert imot.

I motsetning til mange oppdragsgivere, har barnehageeieren i dette tilfellet vært åpen om bruken av PR-bransjen i lobbyøyemed. Åpenhet er en forutsetning for et demokrati med tillit i folket. Vi vil se hva som skjer, vite hvordan lovene lages og høre de diskusjonene som danner grunnlag for samfunnsutviklingen. Åpenhet rundt hvilke personer eller organisasjoner som oppsøker Stortinget eller departementene for å påvirke en sak som er til behandling, vil bidra til at folk får bedre innsyn i viktige deler av den politiske beslutningsprosessen, og økt tillit til at politiske beslutninger blir tatt på rett grunnlag.

Et møte mellom politikere og lobbyister er legitimt, og også langt på vei positivt, men det er ingen grunn til å skjule hvem man møter. Venstre har flere ganger fremmet forslag om en registreringsordning for lobbyvirksomhet i Stortinget, departementene og på Statsministerens kontor. SV har hele tiden vært positive, mens Arbeiderpartiet, som tidligere har avvist forsøket på å lage mer transparente systemer, først nå den siste tiden har innsett at denne type åpenhet er viktig for demokratiet.

Den tidligere helse— og omsorgsministeren fikk seks måneders karantene, før han i april i år kunne begynne i sin nye jobb i en villa på Frogner. I tillegg må han vente ytterligere et halvt år før han kan jobbe med saker innenfor sitt tidligere fagfelt. Disse påleggene fulgte Hanssen, som seg hør og bør. Kanskje er karantenereglene for milde. Kanskje bør karantenen være lenger enn seks måneder for de som vil inn i PR-bransjen? Kanskje har SV’s Akhtar Chaudhry rett når han også sier at en statsråd ikke bør kunne drive lobbyvirksomhet mot en regjering han eller hun går ut av? Men om reglene i dag ikke er gode nok, så er ikke det Bjarne Håkon Hanssens feil eller problem. Det er politikerne som lager lovene.

Tidligere denne uken fikk vi ny fart i duellen mellom Bjarne Håkon Hanssen og hans tidligere kollegaer. Etter noen dagers ferie, tok Hanssen til motmæle gjennom en dagsparade i det som finnes av nasjonale aviser og TV- og radiokanaler. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen møtte sin tidligere kollega til debatt og fortsatte Marit Nybakks tirade av skjellsord og påstander om kjøpt-og-betalt og dårlig moral. Det Halvorsen kaller kjøpt-og-betalt, kaller jeg å få betalt for en jobb. Godt betalt for en jobb basert på kunnskap og kompetanse opparbeidet gjennom en lang karriere som politiker. En avsluttet karrière. Bjarne Håkon Hanssen sier at First House ønsker større åpenhet rundt PR-bransjen og hvilke oppdragsgivere de har. Han sier også at de støtter innføringen av et lobbyregister. Det er et viktig signal fra en bransje som mer enn noen andre opptrer som aktører fra utsiden og inn i det politiske systemet.

Vi trenger Bjarne Håkon Hanssen og den kompetansen og kunnskapen som ligger i den voksende PR-bransjen. Dessverre vil noen si. Vi kan like det eller ikke like det, men Marit Nybakk og Kristin Halvorsens forsøk på politisk truserøsk med moraliserende pekefinger, er feilslått og misforstått, men heldigvis effektivt parkert av hovedpersonen selv.