Med tirsdagens vedtak om å utrede sjøkabler en gang til, er det en realistisk mulighet for at den vakre Hardanger-fjorden ikke blir skjemmet av nye, store kraftmaster. Men heller ikke mer enn en mulighet. For både statsministeren og olje— og energiministeren understreker at det tidligere vedtatte luftlinjealternativet ikke er begravd.

Like fullt er saken et betydelig politisk nederlag for regjeringen. Det er ikke mange dager siden både statsministeren og olje- og energiministeren understreket at sjøkabel var et urealistisk alternativ. De insisterte også på at utredningsarbeidet hadde vært både grundig og uttømmende. Slik er det åpenbart ikke lenger.

Vedtaket reiser mange spørsmål. Ett av disse er knyttet til de såkalte uavhengige ekspertenes rolle i den nye utredningen. Hvem skal disse være uavhengige av? Statens egen ekspertise? Det innebærer i så fall en betydelig desavuering av de underliggende etater som står bak den utredning som hittil har ligget til grunn.

Et annet spørsmål er signaleffekten til andre utbyggingssaker. Tirsdagens vedtak var ikke mange timene gammelt før ordfører på ordfører meldte seg på og krevde rettferdighet i forhold til andre planlagte utbygginger av monstermaster i naturskjønne områder. Hvordan håndterer regjeringen disse?

I forlengelsen av dette følger spørsmålet om demokratiske spilleregler. Er det sunt for demokratiet at regjeringen bøyer av for folkelige protester, eller et demokratisk problem at Kongens råd lar seg presse av sterke interessegrupper? Hva med alle dem som ikke har ressurser å mobilisere mot sentralmakten?

Det på kort sikt tyngste spørsmålet er likevel knyttet til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens stilling. Hvor lenge kan regjeringen holde seg med ham som statsråd? Det er olje- og energiministeren som er ansvarlig for den faglige utredning som regjeringen nå – i alle fall midlertidig – setter til side. Og dette kommer bare uker etter at en samlet opposisjon fremmet mistillit mot ham i Stortinget på saken om CO2-rensing på Mongstad.

Terje Riis-Johansens tid i regjeringen bør være forbi.