Fædrelandsvennen skal ha honnør for at den vier så mye plass til et viktig tema som handler om hvorfor Agder, og spesielt Vest-Agder, ligger nederst på de årlige likestillingsstatistikkene til SSB, hva som er årsaken til dette og hva som gjøres for å bedre situasjonen.

Likestillingsstatistikken måler bl.a. kvinners yrkesdeltakelse, barnehagedekning, kvinners andel av menns lønn og kvinners deltakelse i politikken. Koblet opp mot levekårsindekser er det grunn til bekymring, for vi har det høyeste antall uføretrygdede i landet, spesielt blant kvinner. Forskere mener det er en sammenheng mellom de dårlige plasseringene på de ulike statistikkene.

Vi har sett at skippertak for likestilling ikke hjelper. Nå gjøres det noe med det i landsdelen.

Agderrådet, som er landsdelens fellesforum for kommuner, fylkeskommuner og partene i arbeidslivet, har etablert et eget likestillingsråd. Rådet utarbeidet en handlingsplan som fokuserte på ungdom og deres utfordringer og muligheter for framtida. Det ble satt i gang et forprosjekt som så munnet ut i det store 10-årsprosjektet «Fritt Valg». Dette er erkjennelsen av at skal en få til varige endringer i kjønnsrollemønsteret, må en henvende seg til barn og unge og en må være villig til å bruke tid og ressurser. Prosjektet kom i gang sommeren 2008 med egen prosjektleder. Det er engasjert følgeforskning i prosjektet som skal si oss noe om hvorvidt vi er på riktig vei eller ikke. Flere kommuner deltar, bl.a. noen som ligger langt nede på statistikkene. Det legges opp til mye formidling rundt prosjektet med egen hjemmeside www.frittvalg.no. Slik håper vi flere kan lære av erfaringene vi gjør.

Den andre store satsingen har vært etablering av Senter for likestilling ved Universitetet i Agder, som sammen med miljøer ved Agderforskning har ansvar for å undervise og forske omkring dette temaet og skaffe oss kunnskap som kan brukes for å bedre situasjonen.

Samtidig må enkeltkommuner oppfordres til å ta tak i egne utfordringer. De politiske partiene må sette klare forventninger til sine kommunepartier om at det nomineres like mange kvinner som menn på listene. Det må lages likestillingsplaner i kommunene som definerer hva som må til for å få en jevn balanse mellom kvinner og menns deltakelse i organisasjon og politikk.

Agder-regionen deltar i to EØS-prosjekter knyttet opp mot Spania og Portugal. Overskriften er hvordan man kan kombinere yrkesdeltakelse med ansvar for familie. Likheten mellom Agder og Spania ligger i at vi har tatt tak i problemet og ønsker å arbeide målrettet for å bedre oss. Systematikken til spanjolene kan vi lære av. Etter møter i Norge og Spania er det tydelig at spanjolene, som først fikk egen likestillingsminister i 2008, angriper problemet svært målrettet og systematisk.

Et annet likhetstrekk er at vi har få kvinner i arbeidslivet. Men i Spania jobber kvinnene heltid når de først deltar, her har vi en overvekt som jobber deltid, med påfølgende lavere pensjonsytelser.

De spanske kommunene har krav om å utarbeide likestillingsplaner og rapportere resultater årlig, og vi fikk høre om noen eksempler som både var overraskende og gode. Barcelonas byregjering tilbyr bistand til næringslivet når det gjelder å utarbeide egne likestillingsplaner for virksomhetene. De går inn og medvirker til å definere hva som skal til for at både kvinner og menn kan delta på lik linje i yrkeslivet, og hvordan bedriftene skal kunne tilrettelegge for det.

Norge har et av Europas mest kjønnsdelte arbeidsliv, og vi på Agder ganske spesielt. De tunge teknologiske miljøene, prosessindustrien som er dominerende, har store utfordringer i å rekruttere og i legge forholdene til rette for kvinner på alle nivåer i bedriftene. Likeledes ligger det store utfordringer på offentlig sektor i å få flere menn inn i omsorgsyrker og læreryrket. NHO og KS som begge deltar i Likestillingsrådet bør også ta sitt viktige påvirkningsansvar overfor sine medlemmer på alvor.

Kjønnsrollene er satt under debatt etter mange år med fravær av dette viktige temaet. Foreldrerollen, og ikke minst fedrerollen diskuteres, spesielt av unge fedre selv. Det er stadig debattinnlegg i pressen, bare ikke her i Agder. Her tar fedrene ut minst foreldrepermisjon i forbindelse med fødsel av alle fedre i hele landet. Fedre her er trolig like opptatt av barna sine som fedre i resten av landet, men hvorfor ser ikke familiene her verdien av at barnet får omsorg fra begge foreldre slik tendensen er overalt ellers?

Det er ingen som helst tvil om at vi kvinner på Agder har noen utfordringer i at vi har høy uførhet, lav deltakelse både i yrkesliv og i politikk og vi tjener langt mindre enn menn. Samtidig tar stadig flere kvinner høyere utdanning. I samtlige kommuner i Aust-Agder er det flere kvinner enn menn med høyere utdanning. Det betyr at kvinner lar andre styre livene våre ved ikke å delta på arenaene der viktige beslutninger tas. Det betyr også at flere kvinner blir minstepensjonister.

Derfor ønsker Likestillingsrådet at kommende generasjoner skal settes i stand til å ta selvstendige og riktige valg basert på kunnskap og egne ønsker. 10-årssatsingen «Fritt valg» mener vi er veien å gå for sikre likeverd mellom kjønn på Agder.