Men med bare en knapp overvekt i Folketinget og allierte som vil helt ulike ting, står Helle Thorning-Schmidt overfor formidable utfordringer etter valgtriumfen.

Allerede lyder røster fra borgerlig side om at regjeringen kan få et kort liv som følge av stort sprik og indre spenninger. Koalisjonspartiene har svært ulik økonomisk politikk, og favner blant andre om Norges søsterpart Rødt, Enhetslisten. Det liberale partiet De Radikale har tidligere sittet både i borgerlige og sosialdemokratiske regjeringer.

Avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre tapte regjeringsmakten etter ti år. Men partiet er fortsatt Danmarks største med en oppslutning på 26,7 prosent. Det kan virke paradoksalt av Socialdemokraterne overtar etter å ha gjort sitt dårligste valg på 103 år. Valgnederlaget for de borgerlige skyldtes først og fremst at De Konservative ble mer enn halvert og gikk ned fra 18 til åtte mandater. Også høyrepopulistiske Dansk Folkeparti gikk tilbake.

På sosialistisk side er situasjonen motsatt, ettersom det er støttepartiene som sørger for regjeringsskiftet. For både sosialdemokratene og støttepartiet Socialistisk Folkeparti (SF) gikk tilbake i valget. Sosialdemokraterne mistet ett mandat og 3,4 prosentpoeng i oppslutning. Regjeringskoalisjonen reddes av de to øvrige partiene i den røde blokken, De Radikale og Enhedslisten. Så de to partiene kommer trolig til å selge seg dyrt i de kommende regjeringsforhandlingene.

Helle Thorning-Schmidts personlige popularitet er heller ikke spesielt høy. Tilnavnet Gucci-Helle har riktignok forstummet, men hun ledet partiet sitt fram til et katastrofevalg i 2007, og har ved dette valget skåret jevnt dårligere på meningsmålinger om hvem som bør bli Danmarks nye statsminister enn Løkke Rasmussen. Hun får imidlertid skryt for å ha klart å forene de ulike fløyene i Socialdemokraterne.

Bak seg har Danmark store spenninger knyttet til velferdsreformer og takling av den økonomiske krisen, og valgdeltakelsen var på 87,7 prosent.