Vi har startet på vår lange maraton mot lavutslippssamfunnet. Kortsiktig økonomisk tankegang vil aldri få oss dit. Grønne sertifikater, derimot, er til svært god hjelp.

NRK Brennpunkt tirsdag 25. september – "Et slag i luften?" om de grønne sertifikatene stilte store spørsmålstegn ved klimaeffekten av denne ordningen. Fire økonomer mente utbyggingen av den fornybare energien gjennom de grønne sertifikatene er formålsløs og unyttig. Professor Gunnar E. Eskeland, mente at "grønne sertifikater kommer til å gi oss er mere kraft. Det trenger vi ikke".

Her kommer det utelukkende økonomiske perspektivet til kort. For i Norge trenger vi riktignok ikke å bruke mer energi enn det vi har til disposisjon i dag, men vi trenger mer fornybar energi som kan erstatte all den fossile energien. I Norge er over halvparten av energien vi bruker fossil, denne energien bidrar til klimatrusselen. Den fossile energien brukes til oppvarming av bygg og hus, til bilparken og i olje— og gassindustrien. Det er helt avgjørende at vi erstatter bruken av fossil energi med fornybare løsninger, og da trenger vi mer kraft – gjerne fra grønne sertifikater.

Gode klimatiltak har de siste årene blitt avvist med at det kan true forsyningssikkerheten. Dette gjelder særlig elektrifisering av sokkelen. I en slik kontekst virker økonomenes argumenter om at "vi ikke trenger mer energi" veldig lite relevant.

Et av økonomenes argumenter i Brennpunkt var at det ikke hjelper å kutte CO2-utslippene i Norge, fordi EUs kvotesystem gjør at kutt ett sted gir anledning til økte utslipp et annet sted. Taket for hvor mye CO2 det er lov til å slippe ut er i EUs kvotesystem bestemt på forhånd. Men i programmet klarte heldigvis olje- og energiminister Ola Borten Moe å parkere dette argumentet ved å påpeke at det bør være mulig å se for seg en politikk som strekker seg lengre enn frem til 2020. For EUs kvotesystem er ikke skrevet i stein, det skal reforhandles innen 2020 og målet for Norge bør være at systemet etter det årstallet skal tillate mindre utslipp av CO2 enn i dag. Skal det bli realistisk, må flere land ha mye ren energi tilgjengelig i god tid før 2020. Det er denne energien vi skaffer oss gjennom de grønne sertifikatene.

Enhver økonomisk investering kan virke halsbrekkende hvis den sees i et altfor kortsiktig og snevert lys. Men ved å tenke langsiktig, anstrenger nå store deler av Europa seg for å bygge ut store mengder fornybar energi. I Norge møter en slik politikk motbør i den litt gammelmodige, økonomiske tankegangen vi fikk presentert på Brennpunkt. Det gjør egentlig ikke så mye all den tid et samlet Storting mener det er fornuftig å sørge for at mer ren energi blir tilgjengelig.