Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgivere i kommunene i Agder ønsker mer heltid og mindre deltid i pleie— og omsorgssektoren. Dette er helt i tråd med Regionplan Agder 2020 som har inkludering i arbeidslivet og likestilling som viktige temaer.

En rapport fra forskningsstiftelsen FAFO har dokumentert at forsøk med alternativ turnus innenfor pleie- og omsorgssektoren i flere kommuner har resultert i en betydelig nedgang i omfanget av deltid, samt svært fornøyde ansatte (betydelig mer fornøyde enn ansatte med ordinære turnuser). En artikkelserie i Dagens Næringsliv viser at også brukerne og deres pårørende er langt mer fornøyd.

Den alternative turnusen har bestått av flere dager med lange vakter kombinert med lengre friperioder, og krever altså dispensasjon fra Arbeidsmiljøloven. Dispensasjonsretten sitter hos arbeidstakerorganisasjonene sentralt.

Kort forklart: lokalt kan en kommune bli enig med de ansattes organisasjoner om en turnus som gir høyere tilfredshet hos ansatte og brukere, samt mindre slitasje på de ansatte. Ordningen gir dessuten betydelig mindre ufrivillig deltidsarbeid. Men for at en slik ordning skal kunne settes i verk, må altså arbeidstakerorganisasjonene sentralt gi dispensasjon fra Arbeidsmiljøloven. Og det er det slett ikke alltid de vil.

For KS oppleves dette som et merkelig spill. Vi er enig med arbeidstakerorganisasjonene i at det er viktig å få ned andelen ufrivillig deltid i pleie- og omsorgssektoren. Vi er også enig med dem at det er viktig med ryddige arbeids- og organisasjonsforhold i kommunesektoren. Og vi er i likhet med organisasjonene opptatt av at kommunene skal levere velferdstjenester med god kvalitet.

Så får vi altså eksempler på ordninger som ivaretar alle disse forhold bedre, til dels langt bedre, enn ordinære ordninger, og som – ifølge de ansatte selv – gir mer tilfredse og mindre slitne ansatte. Likevel virker det ikke som om dette skaper særlig begeistring hos en del sentrale tillitsvalgte i arbeidstakerorganisasjonene:

«Slike ordninger kan passe for noen, men ikke for alle». Enig, men det er jo intet argument imot. Derimot burde det være et argument for at slike avtaler inngås lokalt, mellom dem som faktisk kan vurdere om det passer eller ikke. Dessuten skulle andelen deltidsstillinger i pleie- og omsorgssektoren i dag være overtydelig dokumentasjon på at dagens ordinære ordninger i alle fall ikke passer for alle.

«Vi vil ikke godta en svekkelse av Arbeidsmiljøloven». Ikke KS heller. Det er heller ikke innlysende for oss at en styrking av rettighetene til lokalt tillitsvalgte til å inngå avtaler på vegne av egne medlemmer skulle innebære en svekkelse av Arbeidsmiljøloven.

«Det er vanskelig å ha den beslutningen lokalt, fordi de blir stilt overfor et press for å få dette til». Vår erfaring er at lokale foreninger og tillitsvalgte fullt ut er i stand til å fronte sine medlemmers interesser. Og presset for å få til ordninger som gir bedre trivsel, lavere deltidsandel og bedre tjenester burde vi alle bli stilt overfor.

I Stortingets spørretime 23. mars oppfordret statsminister Jens Stoltenberg «partene i arbeidslivet til å utvikle den gode norske modellen med å snakke sammen, finne gode løsninger og finne alternative ordninger.»

Oppfordringen er klar, og i Agder har vi alle muligheter!

Vi har et meget godt samarbeid med fagorganisasjonene, og vi vil ganske sikkert kunne snakke om lokale forsøk med nye turnusordninger. Nå ser vi at de lokale tillitsvalgte på Sørlandet Sykehus er i full gang med å tenke nytt om dette. Sykepleierforbundets Mette Kjos-Hanssen åpnet i styremøte denne uken for å innføre alternative turnusordninger.

KS og organisasjonene i Agder arrangerer 26. mai seminar med tema «Hvordan minske ufrivillig deltid. Kloke grep for å endre situasjonen i kommunene».

Gjennom gode diskusjoner og godt forankrede forsøk kan vi få til tiltak som gjør noe med det som vi har snakket veldig lenge om i agderkommunene, mer heltid og mindre deltid i kvinneyrkene.