Overvekt er i ferd med å bli et omfattende problem i Norge, som i verden for øvrig. Dessverre øker vekten også hos de yngste. På bare to år, fra 2008 til 2010 har gjennomsnittsvekten for norske åtteåringer økt med 400 gram. Det er en mager trøst at overvekten er mindre her i sør enn i Nord-Norge, for også hos oss er en av fire unger i tredje klasse overvektige.

Den nasjonale barnevektsstudien, som startet i 2008 og ble fulgt opp på de samme 127 skolene i 2010, viser at 22 prosent av jentene i tredje klasse er overvektige, mot 17 prosent av guttene. I år skal den gjennomføres for tredje gang for å se om vektøkningen fortsetter.

Helsemyndighetene er bekymret og mener det må settes inn tiltak raskt for å forhindre at vektøkningen skal fortsette, og på sikt påføre barna store, livstruende helseplager.

Unge med vektproblemer sliter ofte med dårlig selvbilde og lav selvfølelse. Å hjelpe barn og unge til å få ned vekten vil også være et bidrag til å få bedre livsopplevelse her og nå.

Dette er imidlertid ingen enkel sak, blant annet fordi overvekt er sosialt skjevt fordelt. Overvekt er nært knyttet til levevaner, og skal barnas vaner endres, må ofte også foreldrenes det.

For å motvirke overvekt hos barn og unge er det nødvendig å sette i verk omfattende tiltak på mange områder for å sikre at barn får mer fysisk aktivitet og bedre kostvaner.

I alle samfunnets institusjoner og etater bør det bli et krav om å tilrettelegge for fysisk aktivitet for alle aldersgrupper, ikke minst i kommunenes arealplanlegging. For ungene er det viktig at barnehager og skolegårder konstrueres med fysisk aktivitet for øye. Framover er det viktigere enn noensinne å sørge for gang— og sykkelveier og grønne lunger i nærmiljøene som gjøre det mulig for barn å ferdes ute alene uten å være avhengig av foreldrenes bilkjøring.

Også kostholdet til ungene må endres. Nøkkelhullmerking av sunne matvarealternativer og «godtefrie» kasser i matbutikkene er eksempler på gode tiltak. Men det første en bør gjøre er å bannlyse brusautomater og "fy-mat" fra alle skoler. Å overlate råderetten over slike forhold til lokale elevråd er å fraskrive seg ansvar.