Sammensetningen av Stoltenbergs nye mannskap vil gi en pekepinn på hvem som ligger best an til å ta over den dagen regjeringssjefen gir seg.

50 år ung er Stoltenberg allerede en veteran i norsk politikk. Det er 16 år siden han første gang ble valgt inn på Stortinget, og over ni år siden han første gang overtok som statsminister. Når denne fireårsperioden er over, vil han etter all sannsynlighet ha sittet som regjeringssjef i til sammen ni år. Dukker det etter hvert opp en interessant internasjonal toppstilling, er det ikke utenkelig at han vil vurdere å gjøre noe annet.

Samtidig markerte stortingsvalget et farvel til noen av Aps mest markante politikere. Profiler som Bjarne Håkon Hanssen, Sylvia Brustad og Hill-Marta Solberg er alle ute av Stortinget og dermed av Aps toppdivisjon. Dette åpner for andre kandidater.

Størst spenning knytter det seg til hvilke poster Trond Giske, Helga Pedersen og Jonas Gahr Støre får. Ingen tviler på kulturminister Giskes ambisjoner om en dag å ta over etter Stoltenberg. Men for å ha mulighet til å nå opp i konkurransen, bør han få seg et tyngre departement allerede ved denne korsvei. Helga Pedersen ble av mange kalt den nye Gro da hun ble valgt til Aps nestleder og fiskeriminister. Skuffelsen har imidlertid vært stor over hennes manglende profilering hittil. Også hun bør bort fra sitt nåværende departement for å vise at hun eventuelt duger den dagen Stoltenberg går fra borde.

I dag ser Jonas Gahr Støre ut til å være den største favoritten til å etterfølge Stoltenberg. Han har gjort en utmerket innsats som utenriksminister. Men en lederkandidat i Ap bør ha en bredere bakgrunn. Spørsmålet blir derfor om Stoltenberg benytter denne anledningen til å flytte Gahr Støre til et annet departement. Et faremoment for Gahr Støre ved en slik omplassering vil være at han i et mer hverdagslig departement kan risikere å miste noe av det teflonlaget som har omgitt ham som utenriksminister. Men også for Aps neste leder vil tilværelsen bestå av mange hverdager.