«Kjære statsminister. Og alle dere andre som jeg ikke kan nevne, for det ville tatt hele dagen», sa ordfører Fabian Stang da han ønsket velkommen til klimakonferansen i Oslo rådhus. Han hadde et poeng. For det var en imponerende samling politikere, næringslivsledere og miljøorganisasjoner til stede i den staselige salen.

Det er ofte lett å harselere med konferanser hvor aktørene stort sett leser opp ferdigskrevne manus. Men det ligger en tung politisk markering i det når både statsministeren og hele åtte andre statsråder setter av mesteparten av en arbeidsdag. Det er ikke mange andre arrangementer i løpet av et år som samler like mange. Med det markerte Erna Solberg at klima skal være en viktig sak for alle berørte departementer.Hun gjorde det også klart at Tine Sundtoft har nøkkelrollen i regjeringen på dette feltet. Og avkledd alle positive innlegg om hva ny teknologi kan bety for utslippsreduksjoner, viste konferansen hvor vanskelig jobb Sundtoft står overfor. Norge skal kutte klimautslippene med åtte millioner tonn fram til 2020, til 47 millioner tonn hvert år. Sundtoft selv kalte dette «svært krevende». Det var et understatement. Særlig fordi regjeringen i tillegg har lovet å skjerpe klimaforliket ytterligere. Det vil måtte kreve omlegginger som også vi som forbrukere vil merke.

Trøsten for Sundtoft og de andre statsrådene er at de ikke hopper etter Wirkola. Den siste rapporten fra Miljødirektoratet viste at den forrige regjeringen ikke gjorde nok. Vi står dermed overfor den paradoksale situasjon at en regjering der Frp er med, må skjerpe klimapolitikken etter en regjering der SV var med.

En annen fordel for den blå regjeringen er at den bør ha gode forutsetningene for å spille på lag med næringslivet som er helt nødvendig for å få ned utslippene. Regjeringens ønske om større bruk av skatter og avgifter for å stimulere til en grønn omlegging, falt i god jord hos mange næringslivsledere torsdag.

Men vil en Høyre og Frp-regjering tørre å bruke skatte— og avgiftssystemet også til upopulære tiltak? NHO-direktør Kristin Skogen Lund la ned en høflig, men klar, advarsel til sine politiske venner i regjeringen. Hun ville ha seg frabedt det hun kalte tvangstrøyer, symbolpolitikk og særnorske avgifter.

Og hvor langt vil Sundtoft og regjeringen gå i retning av pisk mot oss forbrukere? En ting er å forlenge gulrotordninger som el-bilenes avgiftsfritak utover 2017. Men hva med samtidig å heve prisen på bensin og diesel?

Ordstyrer Erik Aasheim kalte innledningsvis klimakonferansen for en dugnad. Og viste til at i dugnader må vi alle gjøre vårt. Det er sant. Men vi ser også til regjeringen og Tine Sundtoft for lederskap.