De ligger helt likt på de siste meningsmålingene, og vi kan få en reprise på tidenes valgdrama for fire år siden da det til slutt var USAs høyesterett som utropte Bush som vinner — 36 dager etter valget.

Det har vært rekordstor registrering av velgere foran valget, noe som kan bety stor valgdeltakelse. Men en ting er å registrere seg, noe helt annet at stemmeretten brukes. Da Bush ble valgt til president for fire år siden, benyttet bare 51 prosent seg av stemmeretten.

Omkring 210 millioner amerikanere er over 18 år. Oversikter viser at 143 millioner av dem har registrert seg før dagens valg. Normalt tjener Demokratene på stor valgdeltakelse. Blant svarte velgere støtter 80-90 prosent Demokratene, og hvis mange velgere med lave inntekter strømmer til urnene i dag, mener ekspertene det vil styrke Kerrys sjanser. Samme effekt vil det ha om mange unge velgere benytter seg av retten til å stemme, for de er mer positive til Kerry.

I 2000 var det Florida som skapte den store spenningen. Denne gangen vil solskinnsstaten få følge av flere såkalte «svingstater». I 10-12 stater er det så jevnt mellom kandidatene at fintelling trolig må til for å kåre vinneren. For fire år siden hadde Florida-guvernør Jeb Bush, som er presidentens bror, stor innflytelse på valget, og med bakgrunn i det som skjedde da er det allerede før årets valg kommet anklager om manipulering og valgfusk.

Da Bush ble innsatt som president i januar 2001, lovet han at han skulle bygge bro over splittelsen i den amerikanske folket og skape forsoning. Det har han ikke klart. Trolig må vi tilbake til Abraham Lincoln for å finne en president som har splittet amerikanerne i like stor grad. Halvparten av befolkningen er krigsmotstandere, og Kerry har i valgkampen angrepet Bush for ikke å ha noen plan for freden i Irak. Kerry-leiren er også opptatt av at USAs omdømme har falt til et lavmål internasjonalt under Bush.

Uansett utfallet av valget i dag, vil amerikanerne i morgen våkne opp til et fortsatt splittet USA. Samtidig er det en risiko for at de må vente lenge før de får vite hvem som vant valget. Veteranen blant USAs tv-journalister, Walter Croncite, har uttalt at hvis valgresultatet ikke er klart i løpet av natt til onsdag, kan amerikanerne måtte vente til våren på det endelige resultatet.