Det viser en undersøkelse som er gjennomført av Befalets Fellesorganisasjon (BFO). Kun sju prosent av de spurte svarer de har tillit til statsråden.

Bakgrunnen for tillitskrisen er omstillingen i Forsvaret. Lederen i Norges Offisersforbund, Peter A. Moe, beskriver omstillingsprosessen som hasardiøs. Han mener Krohn Devold har ansvaret for at Forsvaret er kjørt i grøfta, og at hun må ta konsekvensen av det ved å trekke seg.

Sparetiltakene som er iverksatt har ført til at et tyvetalls marinefartøyer blir liggende i opplag resten av året. Det betyr at landet langt på vei er uten et operativt sjøforsvar fram til januar. Pengemangelen innebærer også at F-16-flyene settes på bakken utenom ordinær kontortid. 244 millioner kroner skal Forsvaret spare inn dette budsjettåret.

Flere stortingspolitikere har rettet skarp kritikk mot Krohn Devold for mangel på økonomistyring og oversikt. De mener krisen skyldes at hun har for stort hastverk med å gjennomføre omstillingen. Ikke minst gjelder dette nedbemanningen av Forsvarets logistikkorganisasjon, som har ansvar for vedlikehold, drift og innkjøp.

30. august er statsråden kalt inn på teppet i forsvarskomiteen i Stortinget for å forklare seg. Det er ikke første gang hun er i hardt vær, men denne gangen er det flere enn forsvarsansatte som mener hun har brukt opp tabbekvoten sin. Frps forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Widt, har uttalt at statsråden bør vurdere sin stilling.

Hittil er det lite som tyder på at Krohn Devold har tatt inn over seg alvoret i situasjonen. I stedet har hun skjøvet ansvaret over på forsvarsledelsen, og pekt på at forsvarssjefen ikke tok henne med på råd før sparekniven ble tatt i bruk. Slik fraskriver hun seg ansvar. Spørsmålet er om hun har hatt oversikt over konsekvensene av de dramatiske kuttene i Forsvarets budsjett, eller om hun har mistet styringen.

I øyeblikket virker økonomistyringen i Forsvaret ute av kontroll. Krisen som har oppstått, er forsvarsministerens ansvar. Hun kan ikke leve videre med mistilliten fra ansatte i Forsvaret og kritikken fra Stortinget, og må ta initiativ til en konstruktiv dialog med begge. Det holder ikke at statsråden sier at budsjettet ikke blir større, og at forsvarssjefen må få det til å gå opp. Rotet som hersker nå, må hun rydde opp i.