De 30 sørlandskommunene eier vel 54 prosent av aksjene i Agder Energi. Fram til 1. juli er eierskapet låst i en fredningsavtale som ble inngått da deler av energiaksjene ble solgt til Statkraft. Etter 1. juli kan kommunene selge. For å forhindre at det skjer foreligger det forslag om at det lokale eierskapet fryses i tre nye år. Det er dette forslaget som nå splitter eierkommunene.

Vi har tidligere støttet lokal kontroll over Agder Energi, og mener eierkommunene i fortsettelsen også må beholde aksjemajoriteten. Det står så mye på spill i denne saken at den ikke kan avgjøres gjennom hastevedtak i kommunestyrene. Eierkommunene må ta seg tid til en grundig diskusjon om selskapets fremtid, og en forlengelse av fredningsavtalen på tre år vil gi kommunene denne tiden.

Vi har forståelse for at det er fristende for kommuner som sliter økonomisk å selge for å skaffe inntekter, men det synes lite gjennomtenkt når argumentet for salg styres av frykten for at en ny regjering kan komme til å endre skattereglene. Andre steder i landet har kommuner solgt seg ut av sine energiselskaper, og erfaringene er langt fra positive. Det tilsier at Agder-kommunene bør avvente resultatene av grundige utredninger og vurderinger før en eventuell salgsprosess.

Agder Energi er en industriell hjørnestein og drivkraft i vår landsdel — med økonomiske muskler til å få fart på næringsutviklingen. Fra å være et tradisjonelt kraftselskap som levde av å produsere, overføre og selge elektrisk kraft er Agder Energi i dag industrielt engasjert på en rekke områder. Den lokale forankringen sikrer at den industrielle utviklingen i hovedsak skjer i vår landsdel, med de ringvirkninger det har når det gjelder verdiskaping, arbeidsplasser og kompetanseutvikling.

Derfor er det viktig at kommunene nå står på beslutningen om å beholde kontrollen over Agder Energi også etter at den nåværende fredningsavtalen utløper 1. juli. For mister agderkommunene kontrollen, blir selskapet en del av Statkraft-konsernet. Da kan Agder Energi i vår landsdel bli en strippet filial av Statkraft styrt fra Oslo. Det er dette som står på spill når kommunene avgjør om det lokale eierskapet skal fryses i tre nye år.