Det er store forskjeller på hvor godt kommuner rundt om i landet lykkes med å integrere flyktningene de bosetter. Tiden er inne for at alle kommuner gjør det vi vet virker best.

Statistisk sentralbyrås resultatstudie av introduksjonsordningen i Norge viser at i noen kommuner er 75 prosent av flyktningene i utdanning eller jobb ett år etterpå, mens i andre kommuner gjelder dette bare 40 prosent. Tiltak rettet inn mot arbeid gir best effekt.

Mulighet til å bli integrert

Flyktninger skal ikke bare bli bosatt i en kommune. De skal få mulighet til å bli integrert og bidra aktivt i samfunnet som alle andre borgere. Norsk er hovednøkkelen til å få arbeid og bli en aktiv deltaker i samfunnet. Vox har følgende råd til kommunene i Vest-Agder om hvordan de bør innrette norskopplæringen for å lykkes med integrering.

1) Knytt norskopplæring til arbeid. Arbeidspraksis bør inngå som en sentral del av norskopplæringen slik at den ikke bare foregår i klasserommet. Individuell tilpasning er alfa og omega. En flyktning som er i arbeidspraksis, bør få god oppfølging av norsklæreren sin for å sikre systematisk utvikling av språket. Undervisningen i klasserommet og på praksisplassen må henge nært sammen.

2) Tilby karriereveiledning tidlig. Norskopplæringen må samarbeide med grunnskolen, videregående skole, flyktningtjenesten, Nav og karrieresentre slik at flyktninger tidlig får mulighet til å finne et passende yrke. Kvalifiseringen til dette kan omfatte norskferdigheter, utdanning og arbeidspraksis. Norskopplæringen må derfor være en del av en samlet plan som alle i hjelpeapparatet er kjent med. Vet man at en person sikter seg inn mot en jobb som hjelpepleier, gir det helt andre muligheter for å fylle språkopplæringen med relevant innhold, enn om man gir generell norskopplæring. Flyktninger må også få hjelp til å få godkjent tidligere utdanning.

3) Samarbeid med arbeidsgivere. For å finne rett praksisplass til rett person, må kommunen samarbeide godt med arbeidsgivere lokalt. Praksisplasser er viktig for at flyktninger skal lære norsk, bygge opp cv-en og få referanser til jobbsøking senere. Arbeidshverdagen gir også gode muligheter til å bli kjent med kultur og mennesker i Norge.

4) Bruk frivillige ressurser. For å lære norsk, må man ha mulighet til å bruke språket. Det fins et utall av frivillige organisasjoner og gode initiativ rundt om i bygd og by som flyktningguider, kulturkafeer, kvinnegrupper og språktreff. Bruk mulighetene for å praktisere norsk med støtte i lokale initiativ. Kommunene bør samarbeide med organisasjoner og lag for å stimulere til aktiviteter hvor flyktninger kan snakke norsk med andre.