De fleste har likevel ikke bøyd av for trusselen om at det kan få alvorlige konsekvenser for forholdet til den asiatiske stormakten for nasjoner som deltar.

Kinesiske myndigheter har brukt mye energi på årets fredspris. Over lang tid ble Nobelkomiteen forsøkt presset til ikke å gi prisen til Liu Xiaobo. Komiteen trosset advarslene og kunngjorde 8. oktober at han er årets prisvinner. Lederne i Midtens rike fordømte tildelingen i kraftige ordelag. De svarte også med å gi Lius kone husarrest.

Kinesisk harme rokker ikke ved det faktum at Liu er et modig enkeltmenneske som har stått opp mot regimet og betalt en høy pris for sin kamp for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Fredsprisen er en viktig anerkjennelse av den ikkevoldelige menneskerettighetskampen han har ført. Prisen vil kunne være en inspirasjon for opposisjonelle i Kina – og også i andre land hvor brutale regimer undertrykker sine innbyggere.

Liu var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, satt i fengsel i to år og mistet stillingen som litteraturprofessor. Siden ble han arrestert flere ganger. I desember i fjor ble han dømt til 11 års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet «Charta 08», et politisk manifest for frihet, menneskerettigheter og rettssikkerhet i Kina.

Den formidable økonomiske utviklingen i Kina har skapt velferd for mange, og rettigheter og muligheter for å ytre seg politisk er forbedret. Likevel kan vi ikke lukke øynene for at landet har en lang vei å gå på menneskerettighetsområdet når enkeltmennesker fengsles for sine meningers skyld.

Kina har tidligere gjort alvor av trusler vi opplever nå. Ifølge Vårt Land har forskere ved Georg-August-Universität i tyske Göttingen påvist at Kina systematisk har svekket handelen med land som har møtt Dalai Lama, fredsprisvinneren fra 1989. Etter et par år har imidlertid aktiviteten vært tilbake på normalt nivå. De kan ikke utelukkes at den voldsomme kampanjen kinesiske myndigheter har kjørt mot årets fredspris er uttrykk for at lederne ikke er upåvirket av hva verden mener om dem. I så fall gir det grunn til optimisme.