Politimester Kirsten Lindeberg fortalte denne uka at de første tiltakene med sikte på å stake ut kursen for hvordan politiet på Agder skal organiseres og drives er gjennomført.

En egen prosjektleder er engasjert, og den rutinerte politimannen Per Juell Larsen har fått jobben. Han har i en kort periode vært vikar for lensmannen i Froland, og er uten bindinger både til konflikter og organisasjon i politidistriktet.

Det ligger i politiets organisering at politimesteren ikke står til ansvar for noen lokale myndigheter. Linjen går rett opp til politidirektøren og videre til Justisdepartementet og justisministeren. Politireformen og de konsekvensene den har ført til burde invitert Justisdepartementet til å tenke på hvilken rolle politidistriktene skal ha i forhold til lokale myndigheter. Det hadde løst mange problemer om de lokale politimestrene hadde et lokalt rådgivningsorgan å forholde seg til. Et slikt organ bør naturligvis bare ha en rådgivende funksjon, og kan settes sammen av politikere på ulikt lokalt nivå og representanter fra andre organer og institusjoner som politiet har et forhold til.

Vi utfordrer politimester Kirsten Lindeberg til å opprette en referansegruppe utenfor etaten i det arbeidet hun nå initierer for å vurdere politiorganiseringen på Agder. Det kan bidra til mange positive og konstruktive innspill.

Den prosessen som politimesteren har startet dreier seg ikke om Felles Kriminalenhet skal bestå eller ikke. Det dreier seg om mye mer. Det må være tillatt å antyde at eksistensen til både det ene og det andre lensmannskontoret bør vurderes i drøftingen av den totale ressursutnyttelsen. Det må tenkes nytt og utradisjonelt.

Hvis politimesteren klarer å få for eksempel politikere med i en prosess som rådgivere i vurderingen av politiets samlede ressursutnyttelse har hun gjort noe oppsiktsvekkende, noe nytt og spilt på lag med de som hun og hennes kolleger skal betjene og samarbeide med.