Hittil har ingen regjering klart å finne gode og effektive løsninger for å redusere omfanget.

Avtalen om et «Inkluderende arbeidsliv» mellom partene i arbeidslivet – som ble inngått i 2001 og fornyet i 2005 – gir dårlig uttelling. Målet var å redusere sykefraværet med 20 prosent. Så langt har ikke fraværet gått ned med mer enn 3 prosent.

Høyre vil det høye sykefraværet til livs. Partiet foreslår nå å redusere perioden fastlegene kan sykemelde folk. Høyre vil ansvarliggjøre fastlegene gjennom sterkere bruk av sanksjoner overfor dem som er for «slepphendte» og bryter vilkårene for sykemelding.

Kan hende sykemelder og uføretrygder noen leger folk for lett – og tillegger pasientenes ønsker større vekt enn medisinsk skjønn. Likevel forekommer det oss grovt når Høyre ser ut til å mene at legene har skylden for det høye sykefraværet.

Vi mener først og fremst at arbeidsgivere må anstrenge seg mer for å forebygge og legge til rette for et godt arbeidsmiljø som reduserer fravær. Mange IA-bedrifter kan vise til oppløftende resultater gjennom tilrettelegging, tett oppfølging og kontinuerlig dialog med ansatte. Det forebygger sykdom og gjør det også lettere for sykemeldte å komme tilbake i jobb.

Det er grunn til å tro at gevinsten ligger her også for andre. Ansvaret for å få dette til påhviler både arbeidsgiver, lege, bedriftshelsetjeneste, Nav og den sykemeldte. Innsatsen for å etablere og få et samarbeid til å fungere godt, må skjerpes.

En viktig side ved sykefraværet er arbeidsmoral og forpliktelser i forhold til arbeidsgiver og kolleger. Både bedrift, ansatt og samfunn profitterer på at sykefraværet reduseres, og derfor må vi også våge å snakke om de som utnytter dagens ordning. Det bør være i alles interesse å forhindre misbruk.

Et tøffere klima i forhold til fastlegene og sykemeldte, slik Høyre går inn for, kan fort bli nådestøtet for et inkluderende arbeidsliv. Da rammes svake grupper først, og det er stor fare for at flere stenges ute fra arbeidsmarkedet. Vi tror det staten sparer på sykelønn, lett kan dukke opp igjen som milliardutgift på andre budsjettposter.