Samarbeidspartiene SV og Sp virker å være på kollisjonskurs i sak etter sak. Nå krangler de om hva det andre partiet egentlig har ment i spørsmålet om master i Hardanger. Ingen vil sitte igjen med svarteper.

De siste dagers hendelser kan også være innledningen til slutten for Jens Stoltenberg som regjeringssjef. Ikke at han går av etter noen måneder, men stadig flere stiller spørsmål ved hans lederegenskaper. Stoltenberg må ta sin del av ansvaret når SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete krangler i full offentlighet.

Listen over saker som regjeringen har behandlet svært uklokt begynner å bli lang. Biodiesel, Mongstad-rensing og nå master i Hardanger er tre eksempler. I løypa ligger fremover oljeleting i Lofoten og Vesterålen. I tillegg starter partiene om få uker innspurten i arbeidet med 2011-budsjettet, et valgbudsjett. Der vil alle ha gjennomslag for sine fanesaker, som de kan drive valgkamp på. Det blir ikke lett i en tid med fortsatt er behov for innstramminger.

Stoltenberg blir nok sittende som leder av regjeringen en stund til. Men de siste dagers hendelser setter på dagsorden behovet for utskiftninger i mannskapet. Som vi skrev i går bør olje— og energiminister Terje Riis-Johansens tid over. Flere kan stå for tur. Mye tyder på en slik utskiftning i god tid før neste kommunevalg. Alle de tre partiene har behov for å sette inn friske krefter før velgerne igjen går til urnene.

Et stort spørsmål er imidlertid hvor lenge regjeringen klarer å samarbeide, om de tre partiene klarer å bli enige om et 2011-budsjett. Til det trengs lederskap. Det er på tide at Stoltenberg viser at han også er en person som også kan lede i motgang. Nå må han stramme inn, samle troppene og sørge for at regjeringskollegiet fremstår samlet utad. Det blir en ildprøve for Stoltenberg.