I gårsdagens Fædrelandsvennen tok Espen Saga, en av partiets representanter i oppvekststyret, til orde for å legge ned flere skoler i kommunen. Han nevner Voie og Åsane, og tilføyer at det stopper ikke der. Her stikker Saga hånden inn i et vepsebol.

Trussel om skolenedleggelser skaper alltid følelsesladet og heftig debatt. Og det er forståelig at foreldre vil beholde skoletilbudet for sine barn i nærområdet. Forholdsvis korte avstander for elevene og mindre enheter er med på å skape trygghet og trivsel. Skolen har dessuten ofte en viktig nærmiljøfunksjon utenom skoletiden. Likevel er det nødvendig at politikerne våger å debattere skolestruktur og kostnadsnivå i økonomisk hardt pressede Kristiansand.

I neste måned leverer konsulentselskapet Agenda Kaupang en rapport om pengebruken i kristiansandsskolen. Oppvekstdirektør Arild Rekve røper allerede nå at foreløpige tall anslår at Kristiansand bruker 40 millioner kroner mer enn sammenlignbare kommuner som følge av den desentraliserte skolestrukturen. Med dette som bakgrunn vil det være ansvarsfraskrivelse om politikerne lar være å vurdere endringer i skolestrukturen av bekvemmelighetshensyn.

De folkevalgte i Kristiansand har flere ganger de siste årene gitt etter for press og protester fra foreldre og nærmiljø når skolenedleggelser har vært vurdert. I stedet for å se helheten. Større skoler får flere ansatte, tilføres økt kompetanse og er faglig utviklende for lærerne. Det kommer elevene til gode, noe et bredere sosialt miljø også kan gjøre. Dessuten er det slik at selv om en nærmiljøskole legges ned i Kristiansand, er det ikke snakk om at elever må fraktes over lange avstander.

Skolebudsjettene i Kristiansand blir ikke romsligere i årene som kommer. Det betyr at den enkelte skole må forberede seg på en tøffere økonomisk hverdag enn hittil. Store kutt og dårligere rammevilkår kan komme til å gå ut over kvaliteten på undervisningen elevene får. I en slik situasjon kan ikke skolestrukturen være hellig. Espen Saga er modig når han bringer den omstridte saken til torgs i valgkampen. For den er neppe en valgvinner.