Det var et sterkt og dyptgripende engasjement i landsdelen for å få omgjort HiA til universitet, ledet av Universitetskomiteen. Men etter at UiA var etablert i 2007, har engasjementet dabbet av, og samfunnstrykket og oppmerksomheten mot UiA har tilsvarende avtatt.

Dette tas nå opp igjen i en ny form. Initiativet har sprunget ut av det kommunale miljøet i Kristiansand, som har ønske om et mer strukturert og planlagt samarbeid med universitetet, ikke minst knyttet til arealplanleggingen og byutvikling.

Universitetsmeldingen har imidlertid synliggjort fraværet av systematisk og overordnet kontakt mellom UiA og regionen om strategiske forhold, det som tidligere ble ivaretatt av Universitetskomiteen. Den artikulerte landsdelens forventninger til UiA som lokomotiv i samfunns— og næringsutviklingen.

I sin høringsuttalelse til den nye universitetsmeldingen uttrykker Agdering foruroligende misnøye med UiAs evne til å fylle denne rollen. Agdering krever at UiA i langt større grad må tilby fagområder som er relevante for regionens næringsliv, og om nødvendig nedprioritere andre fagområder.

Kritikken synliggjør at det er nødvendig med et langt sterkere engasjement fra landsdelens side for å bevirke en utvikling av UiA i ønsket retning.

Eksempelvis åpner den kommende gigantiske kraftutbyggingen i Listerregionen muligheter for at UiA kan utvikle et nasjonalt forskningssenter for fornybar energi, som for øvrig er et av UiAs toppsatsingsområder. Men en slik satsing vil trolig kreve store ressurser og implisere omprioritering av UiAs begrensede midler.

For slike strategiske diskusjoner er det nødvendig at Universitetskomiteen fortsetter i vitalisert form. Meldingen legger opp til at komiteen skal nedlegges og erstattes av et lovpålagt «Råd for samarbeid med næringslivet» der UiA overtar sekretariatsfunksjonen.

Men om landsdelen skal påvirke UiA i ønsket retning, må landsdelen sørge for selv å ta lederskapet.