FNs generalsekretær har bedt Norge om å forlenge engasjementet. Selv om både SV, deler av Ap og KrF kjemper for å beholde det norske personellet i det kriserammede afrikanske landet, står regjeringen fast på å trekke Norge ut 15. mai i år.

FN beskriver den humanitære situasjonen i området som akutt. Over én million mennesker har behov for nødhjelp. Under halvparten mottar i dag slik bistand. Situasjonen i det østre Tsjad, hvor feltsykehuset ligger, er også nært knyttet til konflikten og den humanitære krisen i Darfur-provinsen i Sudan.

Helt siden de rødgrønne overtok regjeringsmakten i 2005 har det vært et uttalt mål å satse mer på FN. I den første Soria Moria-erklæringen lovet regjeringen «å trappe opp den norske sivile og militære deltakelsen i FNs fredsbevarende arbeid, med særlig vekt på Afrika». Også i Soria Moria II står det at Norge i større grad skal prioritere fredsbevarende FN-oppdrag.

Allerede før jul ga Norge FN beskjed om at engasjementet i Tsjad ikke ville bli fornyet. Begrunnelsen var økonomi. FN forsøkte å få andre nasjoner til å overta Norges plass, uten å komme noen vei. En ny henvendelse til Norge endte med nytt avslag. Nå med den begrunnelsen at det er vanskelig å finne kvalifiserte folk.

Det norske feltsykehuset og brønnboreteamet er viktig for både FN-styrkene som befinner seg i landet og for sivilbefolkningen. Om virksomhetene legges ned, kan hele FNs fredsbevarende operasjonen i Tsjad rakne. Flere land har signalisert at de trekker ut soldatene sine om ikke sykehuset består.

Regjeringen har fremdeles sjansen til å snu i denne saken. Det vil i så fall gjøre de stadige forsikringene om at Norge følger FN-sporet mer troverdige. Skal FN være i stand til å gjøre jobben sin, må også vårt land innfri sine forpliktelser. Vi har både kompetansen og utstyret. Forlenger Norge sitt engasjement, vil det dessuten gi FN mer tid til å finne noen som kan overta den dagen våre mannskaper kalles hjem fra Tsjad.