I midten av desember vedtok et solid flertall i Vest-Agder Fylkesting budsjett for 2016og de følgende år. Budsjettet er gjenkjennbart — og det må det være. Fylkeskommunen jobber i det langsiktige perspektivet.

Vi har vært veldig bevisste på å ta igjen etterslep på vedlikehold på vei. Det er et fokus som opprettholdes. Som regionalpolitikere har vi hatt en målsetting om å være en god vei-eier. Vårt budsjett viderefører dette. Satsing på trafikksikkerhet og ytterligere utbygging av kollektivtrafikken skal videreføres.

Fremtidens skole

Fylkeskommunen har en stor eiendomsmasse. Når vi jobber med å utvikle fremtidens skole, tar vi inn utbygging og vedlikehold slik at våre ungdommer får gode rammer for sitt utdannelsesløp. I forrige periode ble skolene i Mandal og på Vennesla rustet opp. Nå står nye prosjekter for tur. Det jobbes med omstrukturering i Listerskolen og utvidelse av skolene i Kristiansandsregionen. Ikke minst videregående skole i Søgne er et stort løft.

Sally Vennesland Foto: Reidar Kollstad

Så ser vi nødvendigheten av å styrke skolens psykososiale miljø. Svaret på dette gis i form av 2 nye psykologstillinger som er knyttet opp mot PPT-tjenesten. Da vil stillingene inngå i tverrfaglige team og kan bidra til å styrke hele fagmiljøet.

Vi viderefører satsningen på etter— og videreutdannelse til lærere. I Vest-Agder er vi kjent for et dyktig lærerkollegium. Dette er en ressurs vi skal ta godt vare på og gi gode rammer for videreutvikling. Gode lærere er en forutsetning for en god skole.

Vi øker antall lærlingplasser i egen regi og er tydelig på forventninger til å gjøre det samme i kommuner og ved statlige institusjoner.

Lærlingfokuset har vært stort, og vi har jobbet mye med den saken. Vi øker antall lærlingplasser i egen regi og er tydelig på forventninger til å gjøre det samme i kommuner og ved statlige institusjoner. Men siden det er i privat sektor de fleste lærlinger får avtale og skal jobbe, oppretter vi et eget fylkeskommunalt lærlingtilskudd rettet mot nye private lærebedrifter. Dette, sammen med regjeringens kontinuerlige økning av statlige tilskudd, mener vi vil være en vesentlig bidragsyter til å legge grunnlag for et økt antall plasser.

Barn og unge på flukt

Vi har jobbet hardt for å sikre at våre ungdommer gjennomfører videregående skole. At det finnes lærlingplasser når den dagen kommer, er vesentlig. Men også muligheten for alternative løp, tilpasset undervisning, et godt læringsmilø, trivsel, dyktige og oppdaterte lærere, at vi treffer på tilbudsstrukturen. Alt dette er elementer som ligger til grunn og som vårt budsjett tar høyde for.

Det er vårt ansvar å ta godt vare på dem som kommer, og tilpasse og legge til rette så godt vi kan innenfor de oppgaver som fylkeskommunen skal løse.

Flyktningstrømmen gjør et dypt inntrykk. Ikke minst barn og unge på flukt alene og uten voksne rundt seg. Vi ser ikke hele omfanget av dette ennå, men er forberedt på at det vil få konsekvenser på kort og lang sikt. Det er vårt ansvar å ta godt vare på dem som kommer, og tilpasse og legge til rette så godt vi kan innenfor de oppgaver som fylkeskommunen skal løse. Dette er en tid for de kalde hoder og de varme hjerter.

Og det kommer i en tid da privat næringsliv har fått sine egne utfordringer. Det er en sak som var forutsett og som vi har snakket mye om, men at det kom så fort og rammet så hardt, var mer uventet. Vi jobber med krav til nytenkning, næringsutvikling og innovasjon. Som regional utvikler har vi en helt spesiell rolle her. Vi styrker forskningsmiljøene og samler kompetanse. I Norge opplever vi nå stigende arbeidsledighet, spesielt innenfor oljebasert industri. Dette er en næring som er stor på Sørlandet, og en arbeidskraft som vi har bruk for for å videreutvikle landsdelen. Derfor er det viktig at det lages rammer for nytenkning og innovasjon. Et godt eksempel ser vi i disse dager hvor McGregor går inn i et nytt markedhvor de bruker sin etablerte kunnskap og videreutvikler denne slik at de kan ta på seg nye oppdrag på sjøbasert vindkraft. Glencore sin nye satsning på kopperutvikling er et annet. Preinkubatorfondet, som fylkeskommunen er en av etablererne til, vil kunne være en viktig bidragsyter til omstilling. Et godt samarbeid mellom forskermiljøene og næringsliv er en forutsetning for at nye og levedyktige arbeidsplasser kan etableres. I vårt budsjett har vi lagt vekt på dette.

Spennende arbeidsplasser

Vi har tatt inn over oss det grønne skiftet og den omstillingsevne som må til. Det kan finnes mange nye og spennende arbeidsplasser innenfor dette området. Ikke mange av oss tenkte vel på datalagringssentre på Støleheiafor et par år siden? At vår egen statsråd fikk en sentral plass da klimaavtalen ble sikret før hun avsluttet, setter ny fart og retning mot en ny fremtid.

Fremtidens arbeidsmarked på Sørlandet vil bestå av næringer vi ikke har i dag, arbeidsplasser ingen av oss kjenner.

Fremtidens arbeidsmarked på Sørlandet vil bestå av næringer vi ikke har i dag, arbeidsplasser ingen av oss kjenner. Vi må legge til rette og vi må - som en regional utvikler - sørge for gode rammer for en best mulig utvikling. Omstilling er krevende - og spennende. Men skal vi kunne leve det Gode Liv på Sørlandet også i fremtiden - er vi nødt til å lykkes med arbeidet.

Vi har satt av midler til samarbeidsprosjekter i kommunene og med våre partnere forøvrig. Sånn jobber vi hele tiden med levering på bestilt vare.

Vi står ved et årsskifte. Veien videre gir noen utfordringer, men vi har laget noen rammer som gir gode betingelser for det videre løp. Vi gleder oss til 2016.