Det er gått et par uker siden siste runden begynte i den tilsynelatende evigvarende sykehusstriden i landsdelen. Da orienterte fylkeslege i Vest-Agder, Geir Stangeland, styret ved Sørlandet sykehus om at tilbudet til syke nyfødte ved sykehuset i Arendal er uforsvarlig. Sykehuset i byen har fått dispensasjon fra seks av de 16 nasjonale kravene som stilles til fødeavdelinger.

Dispensasjoner som kompromisser

lørdag 11 04 15.jpg Foto: Mike (tegning)

Det er i seg selv svært alvorlig. Enda mer alvorlig er det at dispensasjonene ble gitt som kompromisser i forhandlinger mellom ansatte ved sykehusene i Arendal og Kristiansand. Uten en faglig begrunnelse.Med andre ord: Svært sårbare, nyfødte barn har fått et uforsvarlig tilbud på grunn av krangelen mellom de to sykehusene. Ledelsen har bevisst valgt å jenke på kvalitetskrav for å få ro blant de ansatte.

Det høres mest ut som overdreven skremselspropaganda fra en av sidene i sykehuskrigen. Men det er altså sant. Og dramatisk.

Dramatisk er det også at debatten deretter forsvant ned i de politiske skyttergravene som følger fylkesgrensa. Stortingsrepresentant Åse Michaelsen, som representerer fylket vest for grensa, sa det som bør være dekkende for alle som er opptatt av at vi som pasienter skal få best mulig behandling på sykehuset. «At fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus innrømmer at det er gitt dispensasjoner for å stagge striden mellom Arendal og Kristiansand, det er vanvittig», sa Michaelsen.

De Ruiter krevde beklagelse

Dessverre reagerte hennes stortingskolleger fra andre siden av grensen med instinktene. Freddy de Ruiter krevde til og med en beklagelse fra Michaelsen fordi uttalelsene hennes var så «bombastiske og lite kunnskapsbaserte». Sammen med Ingebjørg Godskesen — som for få uker siden foreslo samme Michaelsen som ny fylkesmann for Agder - truet de med å tekke seg fra Sørlandsbenken på Stortinget.

Svært sårbare, nyfødte barn har fått et uforsvarlig tilbud på grunn av krangelen mellom de to sykehusene.

For en sørgelig reaksjon fra noen som kjemper for sykehuset i Arendal! De mener nok det beste. Men det er vanskelig å tolke de Ruiter og Godskesen annerledes enn at de ikke ønsker fokus på eller kritikk mot sykehuset i Arendal, selv ikke når det gjelder noe så alvorlig som uforsvarlig tilbud til noen så sårbare som syke, nyfødte barn.

De Ruiter gikk for sikkerhets skyld enda lenger og sådde tvil om habiliteten til fylkeslegen og troverdigheten til rapporten. Åpenbart fordi han ikke likte konklusjonen.

Stakkars innbyggere i Arendal

La det være sagt med en gang: Freddy de Ruiter er i mange tilfeller en skarp og dyktig samfunnsdebattant. Men stakkars innbyggere i Arendal som har en slik talsmann når det avdekkes kritikkverdige forhold ved sykehuset. Nettopp i slike situasjoner hadde de trengt talspersoner som var drevet mer av kalde fakta enn varme følelser.

De eneste som har grunn til å være tilfreds med denne avsporingen av debatten, er ledelsen ved sykehuset. Som altså har gitt dispensasjonene. Og som etter fylkeslegens sterke kritikk er enige i at de er uforsvarlige. «Det er svært alvorlig», skrev til og med administrerende direktør Jan Roger Olsen i en pressemelding. Om det han selv har godkjent.

Det er mulig vi er kravstore, men vi krever å få det best mulig tilgjengelige sykehustilbudet.

Ledelsen ved sykehuset forsikrer at den har fulgt nøye med på rapporteringsskjemaene og at det ikke har skjedd feil med noen av fødslene det har vært gitt dispensasjon for. Takk og lov for det siste. Men at det har vært fulgt nøye med på rapporteringsskjemaene, er en mager trøst. Skjer noe galt, er de til liten hjelp.

«For høy risiko»

Det styrker heller ikke tilliten til sykehusledelsen at hele den nasjonale veilederen for nyfødte nå vil bli gjennomført uten dispensasjoner med den begrunnelse at «Det er for høy risiko for barnet å fortsette som nå», som fagdirektør Per Engstrand sa til vår avis. Det vi som ikke-medisin-utdannede innbyggere spør oss om, er hvorfor en slik praksis da likevel ble tillatt?

Et annet spørsmål vi stiller oss er om denne saken bare er relevant for de som sokner til sykehuset i Arendal? Det er ikke mulig å svare ja på det spørsmålet, all den tid vi ikke vet om det også er gitt dispensasjoner på andre områder ved noen av de tre sykehusene i landsdelen, for å hindre krangel blant de ansatte.

Jeg skal ikke på noen måte hevde at det er en tilnærmelsesvis enkel jobb å sitte i ledelsen for Sørlandet sykehus. Tvert imot; all ære til de som påtar seg en slik uriaspost. De er satt til å balansere mange hensyn. De må forholde seg til sterke følelser i lokalmiljøene. Og sterke politiske talspersoner for de samme miljøene. Men vi må kunne kreve at de alltid setter hensynet til oss pasienter først. Enten vi er nyfødte eller voksne.

Det er mulig vi er kravstore, men vi krever å få det best mulig tilgjengelige sykehustilbudet. Og at krangel mellom ansatte løses uten at det går utover dette tilbudet. Når det motsatte skjer, må konklusjonen bli som fylkeslegen konstaterte etter denne siste skandalen: «Det kan vi ikke akseptere».