Tre år etter — i Haag i Nederland - var det politiske og sivile Europa samlet for å diskutere hvordan det krigsherjede Europa skulle samarbeide for å hindre nye kriger. Haag-kongressen samlet 800 deltakere fra hele Europa og fra ulike samfunnssektorer.

50 år

Den 24. januar var det 50 år siden en av Europabevegelsens grunnleggere gikk bort. Winston Curchill så tidlig at Europas land måtte samarbeide for å sikre langvarig fred. Hat og gammelt fiendskap måtte legges til side. Under Winston Churchill sitt lederskap grunnla Haag-kongressen tre institusjoner i mai-dagene 1948: European Assembly (i dag Europarådet), Europabevegelsen og College of Europe. Alle disse tre institusjonene spilte sentrale roller i opptakten til det som i dag er den viktigste driveren i det europeiske samarbeidet: Den europeiske union - EU.

12 nordmenn i Haag

Tolv nordmenn var til stede i Haag i 1948, blant dem Arnulf Øverland. Sammen med flere andre stiftet de den norske delen av Europabevegelsen i Stortingets saler i 1949. Målene og midlene er minst like aktuelle i dag som den gang: Alle de store truslene og mulighetene Norge og nordmenn i dag står overfor har vi felles med landene rundt oss i Europa. Det gjelder blant annet: klima, terror, sikkerhetspolitikk og økonomi. Løsningene på felles trusler og muligheter løses best i felleskap.