Like fullt er det betydelige politiske forskjeller mellom de mest troverdige alternativene. Forskjeller som gjør det meningsfullt å snakke om et politisk veivalg for Norge og som forhåpentlig vil mobilisere mange velgere.

På lederplass har norske medier klare meninger om en rekke tema, året rundt. Når det avvikles valg i utlandet kommet mediene på lederplass gjerne med vurderinger av hvilke alternativer som vil være å foretrekke. På hjemmebane har norske mediehus derimot vært svært tilbakeholdne med å gi råd om de valg som betyr mest for norske velgere, nemlig stortingsvalgene.

Vi mener det er uheldig. Det inngår i vårt oppdrag at vi på lederplass gir uttrykk for en klar oppfatning også om dette spørsmålet. Medienes makt gjennom sine lederartikler, tror vi ikke er særlig stor. Men vi tror en slik klargjøring kan bidra til refleksjon, der velgere kan prøve ut sine meninger opp mot våre argumenter.

Etter vår vurdering er ikke det beste alternativet for landet fire nye år med en rødgrønn flertallsregjering. Denne vurderingen har sitt utspring i Fædrelandsvennens tradisjon og verdigrunnlag som en liberal men partipolitisk uavhengig avis. Konkret er den blant annet basert på den nåværende regjerings holdning til viktige verdispørsmål knyttet til den enkelte innbyggers valgfrihet. Vi deler heller ikke de rødgrønnes klokkertro på statlig styring som den eneste løsning på mange av velferdsstatens utfordringer fremover. Vi tror også at norske bedrifter bør få enda bedre rammevilkår for å vinne fram i en stadig hardere internasjonal konkurranse. Og vi mener en norsk regjering ikke bør bindes opp av et fløypartis minoritetssyn på norsk sikkerhetspolitikk.

Et dilemma for alle som ønsker et regjeringsskifte er at det i dag ikke foreligger et avklart alternativ på borgerlig side. Vi tror det beste styringsalternativet vil være en regjering utgått av Høyre, KrF og Venstre. En slik regjering må ta Fremskrittspartiet på alvor gjennom å søke forpliktende samarbeid med Siv Jensens parti på viktige politiske områder. Et betydelig fortrinn med en Sentrum/Høyre-regjering vil imidlertid være dens mulighet til også å kunne hente støtte til venstre i det politiske landskapet.

Hvis velgerne mandag stemmer fram et borgerlig flertall, forventer vi at de borgerlige partiene i Stortinget klarer å skape samarbeidskonstellasjoner som gjenspeiler velgernes vilje. Det betinger at flere partiledere legger en helt annen samarbeidsvilje for dagen enn vi har vært vitne til i valgkampens hete.

Skulle valget gi et borgerlig flertall men ikke resultere i en borgerlig regjering, har politikerne på denne siden sviktet kapitalt.