Strømmen av asylsøkere til Norge er større enn på mange år. Hittil i år har det kommet flere mennesker som ønsker asyl enn i hele fjor. Prognosene tyder på at UDI vil måtte behandle om lag 15.000 asylsøknader i år, eller nesten tre ganger så mange som i fjor.

Dette stiller regjeringen overfor store utfordringer. Hittil har den ikke imponert.

Et helt sentralt element i norsk asylpolitikk må være å korte ned behandlingstiden. Først og fremst av hensyn til asylsøkerne selv. Men også for at åpenbart grunnløse asylsøkere raskt kan sendes ut av landet. Dette vil være et viktig signal til omverden og til menneskesmuglere, som nå åpenbart oppfatter Norge som et mer attraktivt land enn mange andre.

I slutten av fjoråret gikk behandlingstiden ned. Men nå øker den igjen. Ifølge Dagbladet tok det i juni måned i gjennomsnitt 234 dager å vurdere en søknad. Nesten åtte måneder på å behandle en asylsøknad er uakseptabelt.

En viktig grunn til den lange behandlingstiden er åpenbart den økte tilstrømningen. Og til regjeringens forsvar skal det sies at det er umulig å vite på forhånd nøyaktig hvor mange asylsøkere som vil komme hit til landet i løpet av et år. Men myndighetene må handle når de ser klare trender. Og tegnene på en økning i asylstrømmen var klare allerede i fjor høst. Ut ifra det vi nå ser er det åpenbart at disse utviklingstrekkene ikke ble tatt på alvor i form av en kraftig opprustning av mottaksapparatet.

Resultatet er at mange tusen asylsøkere nå står i kø for å få plass i mottak. For å bøte på den akutte situasjonen har UDI bedt om hjelp fra frivillige organisasjoner slik at flest mulig kan skaffes tak over hodet. Det er prisverdig at disse organisasjonene har sagt seg beredt til å delta så godt de kan i en nasjonal dugnad på området. Forhåpentligvis vil også kommunene gjøre en innsats ved å legge til rette for etablering av nye mottak. Men det er samtidig klart at dette kan være tidkrevende prosesser på lokalplanet.

Dagens situasjon er ikke holdbar. Regjeringen må nå betale prisen for tidligere forsømmelser.