DET KOMMER mange flere asylsøkere til Norge enn regjeringen har tatt høyde for. Mottakene er fulle og det trengs flere tusen nye plasser. Norge har forpliktet seg til å ta imot flyktninger og asylsøkere. Det er en forpliktelse vi ikke kan løpe fra.

Den sterke økningen i antallet asylsøkere har ført til ny debatt om norsk asylpolitikk. Debatten blir lett opphetet. Kritikere og motstandere av politikken som føres bruker gjerne begrep som «lykkejegere» om asylsøkerne som gruppe. I fokus står ofte også hvilket problem og hvilken belastning asylsøkere er for et lokalmiljø. Men i en amper diskusjon blir et helt vesentlig moment borte, og det er hvor sårbare mennesker er som kommer fra krigs— og konfliktområder. Noen har flyktet fra land som er så farlige at Utenriksdepartementet advarer eller fraråder nordmenn å reise dit.

ASYLSØKERE MÅ betraktes som om de virkelig trenger hjelp til det motsatte er bevist. Fordi så mange kommer hit til landet kan det ta tid før de får behandlet søknadene sine. Da er det avgjørende viktig at de har det bra mens de er her. Asylsøkere må ha det så bekvemt som mulig på et trygt mottak i den tiden de venter på svar på sine søknader.

Derfor er det heller ingen vei utenom nye mottaksplasser. Da blir det dramatisk når mange kommuner nekter å ta imot flere asylsøkere. Når Norge åpenbart er uforberedt på det store antallet som søker asyl, er det viktigere å bruke krefter på å finne konstruktive løsninger for å løse forpliktelsene vi har påtatt oss enn å sette seg på bakbeina. Det handler om medmennesker på flukt fra land herjet av krig, frykt og usikkerhet – noe kommunene også bør ta inn over seg.

I EN SLIK situasjon er det grunn til å rose initiativet fra de sju kommunene i Knutepunkt Sørlandet. Kristiansand og nabokommunene viser ansvar og ønsker å ta imot så mange asylsøkere som mulig innenfor et forsvarlig opplegg. Nå skal hver enkelt kommune finne ut hvor mange de har plass til, mens Kristiansand har påtatt seg å administrere det lokale initiativet. Det interkommunale samarbeidet om asylmottak er enestående, og det er å håpe at Knutepunkt Sørlandet kan bli et eksempel til etterfølgelse andre steder i landet.