575335.jpg Foto: CHRISTIAN A. WULFF

De siste 15 åra har landsdelen også regelmessig fått besøk av streifende ulv. Så langt har det vært unge hanndyr født i Sverige. At ulven trives på Sørlandet er ikke så rart, og går vi et par hundre år tilbake hadde vår landsdel de høyeste tettheter av både ulv og bjørn i hele Norden. Nok av mat, beskjedent med snø og et terreng det er lett å gjemme seg vekk i. Også denne beitesesongen har ulveskader hatt et stort omfang på Sørlandet. Så vi må nok akseptere og forberede oss på at streifende ulver på Sørlandet vil være normalen også i åra som kommer.

575335.jpg Foto: CHRISTIAN A. WULFF

Jeg har vært så heldig å ha flere gode og spennende opplevelser med dette fantastiske dyret, både ferske og fra da den første håndfull ulv fant veien til Sør— Skandinavia for 35 år siden. Da jeg starta i nåværende jobb som viltforvalter for snart 33 år siden var sirkuset med Vegårsheiulven i full gang. Men de siste 16 åra har jeg også delt mange vonde opplevelser, og følte empati med, skadelidende saueeiere i Vest-Agder. De har opplevd ulv i sine besetninger. Gaupe og ørn er gjerne effektive i sine angrep, og tar i tillegg kun unntaksvis et eller fåtall lam. Ulvens angrep på besetningene har gjerne en helt annen karakter, og i tillegg til at mange kan drepes i et angrep, er det gjerne mange dyr som skades og går en smertefull død i møte.

Ulven er utrolig sterk og intelligent, og kunne lett nedlagt mennesket som bytte.

På den nordlige halvkule er det neppe noe pattedyr det er knyttet så sterke følelser og meninger til som ulven. Myter og eventyr, og jeg husker ennå da mine to minste kom betutta fra barnehagen: « Pappa, vi sa det var feil da de sa ulven var slem mot Rødhette« . De visste at jeg kunne mye om dyr, og i mine godnatthistorier hjalp ulven den bortkomne Rødhette med å finne bestemor.

Som nå på Sørlandet møter vi gjerne den enslige ulven i eventyrene, men det er som klodens mest avanserte sosiale flokkdyr den fascinerer som mest. Det er også dens utrolige flokkegenskaper vi utnytter når vi inkluderer «menneskets beste venn» i vår flokk. De samme utrolige egenskaper vi utnytter hos hundene våre gjør ulven svært tilpasningsdyktig til ulike miljøer. Kun rødrev og mennesket har større utbredelse blant større pattedyr på den nordlige halvkule.

Ulven er utrolig sterk og intelligent, og kunne lett nedlagt mennesket som bytte. Men tross vår frykt er det uhyre få tilfeller vi kjenner der mennesket i nyere tid er angrepet av ulv. De hvite og brune bjørnene, som gjerne slipper billigere i eventyrene, har vi derimot mange vonde hendelser med fra virkelighetens verden.

På den nordlige halvkule finnes det 13 ulike underarter av arten ulv. Den ulven som vi i dag har i Skandinavia tilhører den vanligste underarten, den finsk russiske, som er utbredt i gode bestander hele veien herfra over til Stillehavet. I Russland anslås bestanden til å være minst 60 tusen dyr. I Europa har mange land i Øst-Europa, Spania og Italia hatt gode ulvebestander i mange år. Nå er ulven kommet tilbake til Frankrike og Tyskland i betydelige bestander, ja sågar Danmark har noen individer å skryte på seg. Om vi unntar Russland anslås de øvrige Europeiske ulvebestandene å telle minst 12 tusen dyr og de blir stadig flere.

Sist vinter ble den Sør Skandinaviske ulvebestanden anslått til minimum 460 individer, og de starta på null for vel 35 år siden.

Svenskene har vedtatt å ha mye ulv, og styrer i praksis også norske opplevelser av ulv. Stortinget har vedtatt at vi skal ha tre helnorske familiegrupper, og de skal holdes innenfor et avgrenset område innen fylkene Hedmark, Østfold og Oslo/Akershus. Men stadig flere streifdyr opptrer utenfor ulvesonen, og utgjør en utfordring på prioriterte beiteområder på Sørlandet!

Siden århundreskiftet har vi gjort oss mange erfaringer med ulv her på Sørlandet. Vi erfarer at de ulvene som ankommer beiteområder på Agder nokså umiddelbart fører med seg betydelige skadeproblemer. I beitesesongen omsettes døde dyr raskt, og det er også en stor utfordring å finne dyr som forsvinner. Til sammen har Statens Naturoppsyn påvist i størrelsesorden 350 sau og lam drept av ulv i Agderfylkene siden 2000, og langt de fleste av disse i Vest-Agder.

Går vi tre år tilbake var det kun i fylkene Hedmark og Oppland det ble funnet flere ulvedrept bufe enn Vest-Agder. Mens 60 kadaver ble godskrevet ulv, erstattet vi hos Fylkesmannen det tidoblet som sannsynliggjort tatt av ulv. Godt og vel en million ble utbetalt i rovvilterstatning grunnet ulv hos oss dette året. Erstatninger bufenæringen helst ville unnvært!

Det å felle ulv på Sørlandet er svært krevende, enten det er jegerbasert lisensjakt eller på skadefellingstillatelse gitt av Fylkesmannen som skal realiseres av interkommunale skadefellingslag på barmark.

Når Stortinget skal behandle ulvepolitikken i høst er det å håpe at de utfordringene som følger med streifende ulv på Sørlandet vies oppmerksomhet. Vi i forvaltningen trenger både nye virkemidler og mer ressurser for å møte kommende ulvesomre her sør!