I skolen er mobbing et konstant problem. Ca. fem prosent av elevene svarer i ulike undersøkelser at de mobbes. Overført til Kristiansand vil det si at over 500 barn og unge i grunnskolen i byen blir mobbet. Det er et alarmerende høyt antall.

Mobbing forekommer ikke bare i skolen, men også i yrkeslivet. Hverdagen på mange arbeidsplasser er preget av stress og kav. Det skapes miljøer hvor noen er med, og andre holdes utenfor. I en mobbekultur blir mennesker syke, og langvarige sykemeldinger kan bli avløst av at folk slutter i jobben. Med de omkostninger det har både for den enkelte og samfunnet.

Både konge og statsministre har de siste årene i sine nyttårstaler tatt til orde mot mobbing. I de første par årene etter Bondevik-regjeringens mobbemanifest i 2002, var det en nedgang i mobbingen. Siden tyder mye på at mobbing har økt igjen. Det sier professor Erling Roland på Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger til VG, som denne uken kjører en artikkelserie om mobbing.

Statsminister Jens Stoltenberg signerte nylig et nytt manifest mot mobbing som skal gjelde i fire år fremover. Det legges stor vekt på å forankre arbeidet lokalt. Sammen med regjeringen i kampen mot mobbing står KS, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Foreldreutvalget for barnehager, Norsk Skolelederforbund, Skolenes landsforbund og Fagforbundet.

Ord kan ha et innhold som svir mer enn ild. Det kan mange som rammes i så vel skole som arbeidsliv fortelle sine historier om. Det synes å være bred enighet om at mobbing er uakseptabelt og må ta slutt. Likevel skjer det ikke. Å vinne denne kampen i skole og på arbeidsplassen er maktpåliggende. Fokus på problemet er nødvendig for å snu utviklingen. Men viktigst av alt: Hver og en av oss må bli mer bevisst på hva vi kan gjøre både for å forebygge mobbing og å stoppe uvesenet når det oppstår.