Partiet skulle vende tilbake til røttene, og gjøre valget i september til et verdivalg. Fundamentet er de kristne grunnverdiene, sa Høybråten, og tente gnisten i landsmøtedelegatene.

Vi advarte allerede i forbindelse med landsmøtet om at KrF gav seg ut på en risikabel øvelse. At «menigheten» lar seg inspirere av forkynnelsen fra partilederen, er til å forstå, men spørsmålet er om ikke partiet lett kan oppfattes som moralistisk når det legger seg på en slik linje. Langtfra alle liker pekefingrer og å bli fortalt hvordan de skal leve sine liv.

Så har da heller ikke KrF opplevd noe oppsving etter landsmøtet. På meningsmålingene beveger partiet seg nærmere sperregrensen enn de ti prosentene Høybråten har sagt er en forutsetning for å fortsette i regjering etter valget. Det er åpenbart at KrF har et problem med kommunikasjonen med velgerne. Og at det ikke er lett å selge en politikk som er så sterkt koplet til det kristne budskapet som Høybråten ønsker.

Meningsmålingen vi presenterte i går viser at KrF også sliter kraftig i Agder. I begge fylkene er SV nå nesten like stort som KrF. I Vest-Agder, hvor KrF var største parti ved valget i 2001, er nedgangen over ti prosentpoeng. Nå er det ikke bare de mindre trofaste velgergruppene som forlater den synkende skuta, også kjernevelgerne ser i økende grad ut til å ha mistet tilliten til partiet. Det er en alvorlig situasjon tre måneder før valget.

Med tanke på Høybråtens flammende tale om verdier under landsmøtet for bare syv uker siden, begikk KrF en tabbe da partiet rullet ut på veien en gul kabriolet i forrige uke. Meningen var at den skulle skaffe partiet oppmerksomhet i forbindelse med den forestående valgkampen. Stuntet vakte oppsikt, men neppe slik partiledelsen hadde tenkt seg. Jappebilen ble en ny tapersak for KrF. Det er grunn til å tro at mange som fremdeles holder seg til partiet, hadde sett seg spart for et stunt som kan oppfattes som et frieri til markedskrefter og forbrukerkultur.

KrF har sittet i regjeringskontorene i mer enn fem av de siste åtte årene. Meningsmålingene tyder på at det har kostet mer enn det smaker. I vår landsdel har mange KrF-ere særlig mislikt den sterke bindingen til Høyre. Det kan være årsaken til nedturen i det tidligere kjerneområdet. Et sårbart parti begir seg nå inn på valgkamparenaen, og det kan lett bli en ubehagelig opplevelse. Mer enn noe trenger KrF å komme i dialog med velgerne, men det virker som partiet mangler denne evnen.