Gravstedet etter restaurering forsommeren 2016. Foto: Privat.

Gata er kort, men han den er oppkalt etter, var ingen hvem som helst. 100-årsdagen for hans fødsel, 15. august 1913, blei markert stort ved gravstedet på Kristiansand kirkegård. Der talte bl.a. biskopen og Katedralskolens rektor. Samme år hadde bystyret vedtatt å frede gravstedet i all framtid.Ved 200-årsdagen var han glemt av fødebyen. Ingen arrangementer, ingen taler, bare et forfallent gravmonument fortalte at det kan være rett det som sies at om 100 år er allting glemt.

En av landets lærdeste teologer

ERNST HÅKON JAHR Foto: Kjartan Bjelland

Mandag 15. august var det 203 år siden (Ole) Christian Thistedahl blei født. Det er på tide å minne om hva en av byen store sønner representerte på 1800-tallet:Adjunkt Christian Thistedahl ved Katedralskolen gikk da for å være en av landets lærdeste teologer. Flere ganger var det tale om ansettelse ved Universitetet, og første gang allerede da han var 22 år, men han takka alltid nei til det. Han valgte isteden å være lærer ved Katedralskolen. Der underviste han mange elever som seinere skulle markere seg i ulike vitenskaper og på forskjellige felter i samfunnet.

Thistedahl blei født 1813, og bare 10 år gammel blei han skrevet inn som elev ved Katedralskolen. Han var skolens dyktigste elev, og 1830 begynte han ved Universitetet i hovedstaden.

Hans interesser hadde tidlig vært språk og teologi, og han tok avsluttende teologieksamen, igjen med beste karakter, 21 år gammel. Året etter blei han så tilbudt ei stilling ved det teologiske fakultetet, men avslo. Isteden begynte han med privat veiledning av studenter. Veiledninga blei svært populær, og snart blei huset der veiledninga fant sted, kalt for "Universitetet i Oslo". Bygninga lå nemlig i den gamle bydelen Oslo. "Det Kongelige Frederiks Universitet" skifta først navn til Universitetet i Oslo i 1938. Thistedahls "Universitetet i Oslo" kom 100 år tidligere!

Hans livs hovedverk

I skoleåret 1837-38 var Thistedahl tilbake i Kristiansand, som hjelpelærer ved Katedralskolen. I dette året underviste han Gisle Johnson, seinere teologiprofessor og en av de virkelig sentrale skikkelser i norsk teologi. Thistedahl hadde som lærer og mentor en enorm innflytelse på Gisle Johnson, også etter at Johnson var blitt lærer ved Universitetet 1849, professor ifra 1860. Johnson sa sjøl at det var Thistedahl "som først lærte meg, hva kristendom er".

Skoleåret 1838-39 var Thistedahl på sin første og eneste reise utenlands, til Göttingen, der han drev videre studier i ulike språk.

Mellom 1848 og 1855 arbeida han så i Kristiania med det som skulle bli hans livs hovedverk: Oversettelsen av Det gamle testamentet (GT) fra hebraisk. I den bibelutgava som kom i 1891, var oversettelsen av GT i hovedsak hans verk.

I 1855 flytta han på ny tilbake til Kristiansand. Han arbeida nå med NT, og lagde en fullstendig oversettelse. Denne oversettelsen fikk likevel ikke like mye å si som hans oversettelse av GT. Fra 1860 underviste han igjen ved Katedralskolen, fram til 1874, da han valgte å gå av på grunn av dårlig helse. Hvilken posisjon han hadde nasjonalt, viste seg ved at Stortinget bevilga han årlig pensjon tilsvarende det han hadde hatt i lønn som adjunkt. Men alt i 1876 døde han, bare 62 år gammel. Familien samla bøker og papirer etter han på et loft i byen. Alt gikk tapt i bybrannen 1892. ## Nasjonal prestisje

For Katedralskolens gav det enorm nasjonal prestisje å ha Thistedahl som lærer. At han var medlem i Vitenskapsselskapet i Trondheim, at han flere ganger blei tilbudt universitetsstilling, at framstående akademikere fortalte at Thistedahl hadde vist dem vegen de burde gå, alt bidrog til å plassere Katedralskolen i Kristiansand blant de fremste skolene i landet.

Thistedahl framstår i en stor biografi om han fra 1913 som "den stille og fromme lærde". Det går en god historie om at kirkestatsråden i 1855 ville gi Thistedahl mer penger for å arbeide videre med bibeloversettelsene, noe han pent takka nei til. Statsråden spurte om han isteden ville ha et professorat ved Universitetet? Nei, sa Thistedahl. Men kanskje da et godt prestekall, forsøkte ministeren. Thistedahl stod på sitt: "Jeg duger ikke til prest." "Hva vil De da være, mann," utbrøt en oppgitt statsråd. "Adjunkt i Kristiansand," svarte Thistedahl. Og det blei han.

Akademia nasjonalt og skolen lokalt

Christian Thistedahl er uten tvil en av Kristiansands store sønner. Hans arena var akademia nasjonalt og skolen lokalt, og det er med god grunn han har ei gate oppkalt etter seg. At gravstedet hans skulle fredes, stod klart for bystyret i 1913, men her hadde nok noen glemt i mange år hva slik fredning innebærer. Tidlig i 2016 så gravmonumentet riktig ille ut, men de kirkegårdsansvarlige har nå igjen fått satt det flott i stand. Det som likevel ennå mangler, er en vakker minnekrans i bronse fra takknemlige elever. Den blei montert på monumentet under 100-årsjubileet i 1913, men er blitt borte seinere.

Om gatestubben som bærer Thistedahls navn i Kvadraturen er beskjeden, som Thistedahl sjøl var det, er det ingen tvil om at mannen var en som byen kan være veldig stolt av den dag i dag.