KONSERNSJEF Rune Bjerke i DnB Nor er under sterkt press etter at to av bankens medarbeidere er siktet for innsidehandel. Siktelsen er delikat og svært alvorlig for banken. At Økokrim aksjonerer, øker mistanken om at banken har drevet innsidehandel.

DnB Nor solgte statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner i dagene før regjeringen lanserte sin redningspakke. Banken skal ha tjent mellom 20 og 70 millioner. Hadde banken fortrolig informasjon om regjeringens planer da salget fant sted, og på den måten misbrukte redningspakken til egen vinning?

DNB NOR ER IKKE bare landets største bank, staten er også største eier. Et av de ubesvarte spørsmålene er hva Bjerke fikk vite da han to ganger i dagene før bankens salg av statsobligasjoner var i kontakt med Statsministerens kontor. Og om eventuell informasjon fra samtalene påvirket hva banken foretok seg.

Økokrims siktelse trenger ikke å føre til tiltale eller dom. Det har skjedd før at Økokrim ikke har vunnet fram med sine saker. Og ingen er skyldig før de er dømt. Men uansett utfall, har DnB Nor allerede fått stygge riper i lakken. En bank er avhengig av tillit, og mistanken DnB Nor nå har hengende over seg, skader bankens omdømme. Noe også topplederen i konsernet må forholde seg til.

FORELØPIG TAR Rune Bjerke ingen selvkritikk for det som har foregått. Han får også full oppbakking fra DnB Nors styre, som mener toppsjefen ikke kan bebreides for noe. Verken Bjerke eller styret kan likevel løpe fra det faktum at konsernsjefen sitter med ansvaret. Det gjelder også, selv om han ikke skulle ha kjent til salget av statsobligasjonene.

Manglende reguleringer og tilsyn har fått skylden for den internasjonale finanskrisen. Kontrollrutiner og den interne bedriftskulturen i DnB Nor er konsernsjefens ansvar. Blir de to ansatte dømt, er det vanskelig å se for seg at Rune Bjerke skal kunne fortsette som sjef – og lede arbeidet med å gjenreise tilliten til banken.