I går kunne nettavisen E24.no melde at gullprisen har steget med 36 prosent hittil i år, og at den har doblet seg siden finanskrisen slo inn høsten 2008. I løpet av kort tid vil gullprisen ventelig passere sitt historiske rekordnivå på 1624 dollar per unse. Med dagens dollarkurs tilsvarer det 318.851 kroner per kilo.

Det er årtusenlang tradisjon for å omplassere verdier til gull i økonomisk usikre tider. At gullprisen stiger så sterkt, er et symptom på at investorer frykter utviklingen på børsene i Europa og USA. Derfor selger de heller tapsutsatte aksjer og obligasjoner – også statsobligasjoner – og flykter til den «trygge havn» som gull skal representere. Dermed oppstår en slags selvoppfyllelse av pessimistenes profetier, i den forstand at salgsvolumene presser børskursene nedover.

Penger fungerer som både verdimål og verdioppbevaringsmiddel. Gull – med forbehold for smykkers estetiske verdi – er kun det siste. Penger plassert i aksjer, obligasjoner og bank bidrar til verdiskaping i samfunnet. Det kan snaut nok sies om gullbarrer i bankhvelv. Men som sagt: Rushet til gull er kun et symptom på en global økonomi i ulage.

Da finanskrisen

Nei,