Så, etter turbulens og lederskifte i 2006, strammet et nytt styre og fersk konsernsjef Tom Nysted inn. Satsingsområdene ble færre, men omfattet fortsatt slikt som bredbåndutbygging og tilhørende innholdsleveranser. Det virket jo naturlig for en virksomhet som var vant til å strekke kabler og sende noe gjennom dem.

Nå strammes skruen ytterligere. Agder Energis nye strategiplan legger opp til full konsentrasjon om vannkraft i bred forstand samt vindkraftutbygging. Bredbånd og inkassovirksomhet legges ut på sidelinjen og annonseres for delsalg. Med gode nok bud tipper vi det kan bli helsalg også. Men entreprenørkonsernet Otera skal beholdes, selv om resultatene der ligger milevis fra hva vannkraftvirksomheten genererer. Med grovt regnet halvparten av AE-konsernets 1700 ansatte, utgjør Otera et bemanningsmessig alibi for en kjernevirksomhet som stadig rasjonaliseres.

Vi synes retningsendringen virker fornuftig. Som Dagens Næringsliv nylig påpekte, utgjør bredbåndsatsing økonomisk risikosport. Og med det fokus AEs kommunale flertallseiere har på aksjeutbytte, har ikke konsernet råd til ubeleilige tap i noe som nå ses på som et mer perifert forretningsområde. Kreftene og den disponible kapitalen er antakelig bedre anvendt på videre utbygging av vannkraft og vindkraft som kanskje – omsider – kan nærme seg lønnsomhet. At den norsk-svenske ordningen med grønne sertifikater trer i kraft om et drøyt halvår, vil trekke i riktig retning.

At Agder Energi og konsernsjef Nysted også vil satse på flere kraftkabler til Kontinentet, er forretningsmessig logisk og vil bidra til å sikre strømforsyningen i vintere av den typen vi har hatt to av på rappen. Samtidig betyr både kabler og grønne sertifikater at tiden med lave strømpriser til norske forbrukere ugjenkallelig går mot slutten. Vi knyttes stadig tettere opp mot et europeisk kraftmarked og prisnivået der.