Hver generasjon har sin tidsmarkør, et øyeblikk ingen glemmer. Da jeg var yngre, var øyeblikket – uskyldig nok – Oddvar Brås stavbrekk under innspurten på stafetten i ski-vm i Holmenkollen, 1982. «Hvor var du da Brå brakk staven?», var spørsmålet alle kunne svare på.

I min foreldregenerasjon var spørsmålet: «Hvor var du da Kennedy ble skutt?». 50 år etter er det ennå mange som husker hvor de var og hva de gjorde, også i vår del av verden. Og vi som ennå ikke var født, er oppflasket med filmer og bøker om forrige århundres største politiske attentat.

Skuddene som falt i Dallas, traff en hel verden. Og om ikke hele verden har fulgt med på etterforskninger, granskningskommisjoner og et utall av konspirasjonsteorier siden, antyder antallet treff på søkemaskinen Google den enorme interessen saken fortsatt vekker.

I Kennedys hjemland tas det fortsatt opp meningsmålinger med spørsmål om hvem folk tror drepte presidenten. En fersk måling fra Gallup viser at seks av ti amerikanere ikke tror på den offisielle granskningskommisjonen fra 1964. Den konkluderte med at Lee Harvey Oswald skjøt, og at han handlet på egen hånd.Mange mener det var langt mektigere krefter som sto bak, og som sørget for at også drapsmannen ble tatt av dage etter kort tid. Før han angivelig kunne fortelle hvem som hadde betalt ham. Også fra offisielt hold har skeptikerne fått støtte. Så sent som i 1979 konkluderte en undersøkelseskommisjon satt ned av Kongressen med at Lee Harvey Oswald ikke handlet alene, og han sannsynligvis var del av en større konspirasjon. Siden den gang har det vært fritt fram for konspirasjonsteoretikerne.

De fleste av disse tar utgangspunkt i noen av de dramatiske episodene som fant sted mens Kennedy regjerte. Invasjonen av Grisebukta på Cuba, for å avsette Fidel Castro. Cuba-krisen, da verden var på randen av atomkrig. Krisen i Berlin, da muren ble bygget. Starten på Vietnam-krigen. Eller Kennedys stridigheter med den mektige FBI-sjefen J. Edgar Hoover, som i en film ble omtalt som «Den andre borgerkrigen».

Mange av teoriene har fokusert på eksil-cubanere som sammen med høyreorienterte etterretningsmiljøer var rasende over at Kennedy ikke klarte å fjerne Fidel Castro fra makten i Havanna. Og det sier mye om hvor mye saken fascinerer en hel verden at også Castro selv har deltatt i spekulasjonene. Til en amerikansk journalist uttalte han for tre år siden at Oswald umulig kan ha vært alene. Den tidligere cubanske lederen pekte på CIA.

Er det så etter 50 år mulig å si noe edruelig om hvem som egentlig sto bak? Svaret er sannsynligvis nei. Vi må leve med at drapsgåten i Dallas forblir uløst.