Det er ikke første gang SV-ere opponerer mot regjeringen partiet er del av. Allerede få uker etter regjeringsdannelsen i fjor høst startet det. Stadige utfall mot regjeringen utover vinteren fikk partileder og finansminister Kristin Halvorsen til å si at det er en belastning å sitte i regjering og oppleve å bli falt i ryggen av egne partifeller. Uttalelsen kom under fylkesårsmøtet i Vest— og Aust-Agder i februar.

Vi skrev den gang at det kan bli vanskelig å få alle SV-ere til å marsjere i takt. I partirekkene er det mange som mener SVs kritiske røst er partiets fremste styrke. Noen vil aldri kunne ikle seg en rolle hvor partiprofilen tones ned. Derfor blir vi ikke overrasket om det viser seg at SV-ere også i tiden fremover vil opponere mot egen regjerings politikk.

Langeland forteller i Dagbladet at han møter fortvilte velgere, som spør hvordan regjeringen for eksempel kan bryte avtalen om sykelønn. Da svarer han at han ikke vet, fordi han ikke har vært med på det. Dette avslører et alvorlig og grunnleggende problem for den rødgrønne regjeringen. Den synes å ha gjort det til en praksis å overkjøre partigruppene i Stortinget, og tar det for gitt at når forslag kommer, glir de automatisk gjennom. Slik settes Stortinget på sidelinjen.

Også i Arbeiderpartiet og Senterpartiets stortingsgrupper er det murring i forhold til regjeringen. Men i motsetning til i SV, tør ikke representantene si rett ut hva de mener. Ikke minst i Ap synes partipisken fremdeles å være i flittig bruk.

Kristin Halvorsens formaninger overfor sine partifeller om å opptre som et lag, og ikke bedrive opposisjonspolitikk i forhold til regjeringen SV er en del av, har åpenbart ikke nådd fram til alle. I løpet av de første månedene i regjering festet seg et inntrykk av at SV er et parti i strid med seg selv. Inntrykket henger fortsatt ved partiet, og uenigheten ligger som en udetonert bombe under det rødgrønne regjeringsprosjektet.

Om tre uker presenteres statsbudsjettet av finansminister Kristin Halvorsen. Det kan utløse nye angrep på regjeringen fra SV-hold - mot statsråden som også er partilederen. For i et parti som har spesialisert seg på å protestere og vedta avskyresolusjoner mot sittende regjeringer, kan det bli en prøvelse å begrense seg til å snakke om hva partiet får gjennom i et regjeringssamarbeid.