Ordfører Per Ditlev-Simonsen har gjennom 12 år vært en dyktig og representativ ordfører for Oslo og Oslo Høyre. Han har bidratt til å gjenopprette tilliten til Oslo Høyre som ordførerparti i hovedstaden etter at Høyres gamle nestor, Albert Nordengen, måtte gå av som ordfører i 1990 som følge av de økonomiske skandaler som ble avdekket i Oslo kommune.

Derfor slår avsløringen av at Ditlev-Simonsen har hatt en hemmelig bankkonto i Sveits og gjort seg skyldig i skatteunndragelse, ned som en bombe i valgkampen.

Dette kan også ha pågått mens han var medlem av Stortingets finanskomité og statsråd.

Et slikt tillitsbrudd er totalt ødeleggende for Ditlev-Simonsens troverdighet, omdømme og ettermæle, og ødeleggende for partiet Høyre ved starten på valgkampen. For det er ikke bare Oslo-partiet som rammes av Ditlev-Simonsens tillitsbrudd og manglende dømmekraft.

Skattemoral er et tema alle politiske partier har et sterkt engasjement i forhold til, og når en av Høyres fremste tillitsvalgte erkjenner seg skyldig i skattesjusk, skader det også partiets omdømme.

Det har partileder Erna Solberg forstått. Lørdag oppfordret hun Per Ditlev-Simonsen til å trekke seg fra valgkampen. Hun burde også ha oppfordret ham til å trekke seg som ordfører for partiets skyld.

Desto mer påfallende er det at ledelsen i Oslo Høyre slår ring om ordføreren og ikke synes å ta sakens alvor inn over seg. Når Oslos ordfører innrømmer at han har unndratt skatt, er dette ingen privatsak, men en sak som tilsmusser omdømmet til partiet Høyre.

Vi stiller oss derfor også undrende til virkelighetsforståelsen til Høyres ledere i Agder, som reduserer dette til å være en lokalsak for Oslo Høyre i sine kommentarer i dagens avis.

Hvis ikke Høyre får brakt Ditlev-Simonsen og temaet ut av ordførervervet og valgkampen, vil saken forfølge partiet gjennom valgkampen og overskygge valgkampsakene.

Medieoppmerksomheten følger sin egen logikk, ikke logikken til partiledelsen i Oslo Høyre. Det fikk Hydros ledelse og næringsminister Dag Terje Andersen så smertelig erfare i opsjonssaken tidligere i sommer.

Men det har Høyre-ledelsen i Oslo åpenbart ikke forstått.