Gyldne øyeblikk og livsglede har mange fasetter og ansikter. Gyldne øyeblikk er trygghet, trivsel og det å få utfolde seg ut fra egen bakgrunn og egne forutsetninger. Gyldne øyeblikk er en tilstand vi evner å være til stede i som kan bidra til å gi oss glede, harmoni, et øyeblikk av lykke og nytelse som igjen bidrar til livsglede. Det er med på å gi håp, mening og bedre helse. Stiftelsen Livsglede for eldre vil fokusere på Gyldne øyeblikk og være med på å gjøre mer mulig for de eldre.

Jeg har hele mitt yrkesaktive liv jobbet med mennesker, i det store og hele med eldre og gamle mennesker. I en liten pause i jobben som generalsekretær i Livsglede for eldre jobbet jeg på et aldershjem i Grimstad. På min første arbeidsdag der så jeg det var fyr på peisen i en koselig stue, jeg kjente duften av nybakt brød og jeg så en åpnet vindunk på kjøkkenet. Min tanke var at her var det varme, omtanke og frihet for de eldre, her får de «leve livet – livet ut». Dette aldershjemmet i Grimstad er, dessverre, ikke regelen, men et helt spesielt godt sted å være.

Det berørte meg da jeg leste kronikken til forfatter Nikolaj Frobennius i Aftenposten 20. februar. Frobennius skriver om sin 92 år gamle far som er fysisk redusert av mange sykdommer. Den gamle mannen, som har utrettet sitt for samfunnet, beskrives som en mann med intellektet i behold, kraft til selv å si ifra, en mann som har evnen til å glede seg hvis livet byr. Det betyr ikke at han kan klare det daglige stell og gjøremål. Hans problem er at han ikke kan klare det daglige stell og gjøremål, alene. Nikolaj Frobenius skriver at mange eldres hverdag er preget av «ufrihet, sykdom og sosial fattigdom».

Stiftelsen Livsglede for eldre arbeider for at eldre skal føle seg friere, ha håp, få hjelp til å realisere drømmer og ønsker, og få et meningsfylt innhold i livet. Livsglede for eldre vil vise respekt, skape trygghet, glede og verdighet rundt de gamle og syke, enten de er i sitt hjem eller har institusjonsplass.

Det berørte meg da jeg så omtanken og respekten Nikolaj Frobennius viser sin far og de gamle i samfunnet. Kronikken er med på å gi oppmerksomhet på en viktig sak. De gamle blir en stadig større gruppe. Vi trenger «flere hender, hjerter og hoder». Vi trenger flere som er med på å skape gyldne øyeblikk og glede for de eldre. Dette har Livsglede for eldre begynt å gjøre noe med. Vi skal skape et engasjement også, og spesielt hos de unge, ved å gi dem kunnskap om respekt, glede og kjærlighet.

Stadig flere ungdommer i hele Norge vil være med på å gjøre en frivillig innsats for de eldre. Livsglede for eldre, som har sitt hovedkontor i Kristiansand, har 36 lokalforeninger rundt i landet. 12 er knyttet opp mot videregående skoler som har Livsglede for eldre som fordypning. Tilbakemeldingene er tydelige, dette er verdifullt for de unge, de får kunnskap og en dyrebar erfaring de tar med seg videre i arbeidslivet.

Høsten 2008 tok NAV i Kristiansand kontakt med Stiftelsen Livsglede for Eldre og inviterte til et samarbeidsprosjekt hvor ungdom møter eldre. Målet var at ungdom skulle få innsikt i hvordan det er å arbeide innenfor eldreomsorgen. Målgruppen var ungdom som har, eller er i kontakt med barnevernstjenesten, Ung-Etat, ungdommer i kontakt med Flyktningetjenesten og barn av foreldre som mottar sosialhjelp. 25 ungdommer fra 13 forskjellige nasjoner har gjennomført kurset «GROMT», Livsglede for eldres verdivalg som er tuftet på: Glede, Respekt, Omsorg, Mot og Trygghet. Før prosjektet, var betydningen av verdiene ukjent for mange av ungdommene.

Sykehjemmene gledet seg over å ha ungdommene på besøk, kulturforskjeller il tross. Det var en berikelse. Ungdommene har uttrykt at de blir «kjempeglad og lykkelige av å være sammen, og jobbe med de eldre». Mange av kursdeltakerne vil nå søke utdanning innenfor helse og omsorg. Ungdom som har vært med på prosjektet ser på de eldre som en ressurs, sterke bånd er knyttet, holdninger er endret og andre veivalg er staket ut. NAV UngEtat, ønsker å videreføre prosjektet. Jeg mener prosjektet kan være et eksempel til etterfølgelse for andre kommuner og er med på å skape gode verdier og ressurser, både for de unge og den fremtidige eldreomsorgen.

Livsglede for eldre når unge og eldre fra Tromsø i nord, til Lindesnes i sør, med arrangementer og aktivisering. Ca. 20 000 mennesker har deltatt på arrangementene i løpet av 2008. Det betyr ikke at alle eldre skal hoppe i fallskjerm, eller danse. Det betyr at de skal få muligheten hvis det er det de ønsker. Livsglede for eldre skal hjelpe til slik at de eldre får mulighet til å gjøre noe de ikke klarer helt selv, men må ha litt hjelp til.

Det var nettopp historien om den gamle kvinnen som ikke hadde vært ute på flere år som fikk sykepleiestudentene Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal til å engasjere seg, og som var utgangspunktet for Stiftelsen Livsglede for eldre. Tiden på sykehjemmet endret veivalget til de to unge studentene. De er begge engasjert på heltid i Livsglede for eldre, stiftelsen som er støttet av næringslivet i Kristiansand. «De gule englene», som hjelperne i Stiftelsen Livsglede for eldre kalles.

Livsglede for eldre har også startet et pilotprosjekt, «Livsgledesykehjemmet», som skal utvikle kvalitetsindikatorer og skape grunnlaget for kvalitetssikring av hverdagen til beboere. Det er de eldre sin soleklare rett å kunne påvirke innholdet i sitt eget liv.

Kjære medmenneske og alle dere som er med på å legge premissene. Bli med på en dugnad og på å gi denne viktige saken oppmerksomhet. Om få år kommer det til å handle om deg, meg og våre kjære. Vær med på å gi de eldre noen gyldne øyeblikk. Krev livsglede for alle!