Det er spesielt innenfor helse— og omsorgssektoren i stat og kommune dette er et problem. Ifølge Norsk Sykepleierforbund jobber 90 prosent av sykepleiere og hjelpepleiere på sengeposter ved Sørlandet sykehus Kristiansand deltid. Mange av disse høyst ufrivillig.

Hvor mange leger på samme arbeidsplass jobber deltid? Sannsynligvis kun de som selv har søkt om dette. Legeyrket er fortsatt mannsdominert, syke- og hjelperpleiere er kvinneyrker. I altfor mange år har denne gruppen funnet seg i helt håpløse stillingsprosenter og nesten ingen mulighet til full stilling. Løsningen for mange har vært en fast deltidsstilling samt ekstravakter. Noe som sliter på.

Det er en rekke fordeler for arbeidsgiver med deltidsstillinger. Du får fylt opp akkurat de vaktene du trenger, og deler opp hele stillinger for unngå problemer med Arbeidsmiljøloven. Deltidsstillinger fører også til langt mindre overtid. På den andre siden jobber frustrerte ansatte, som bruker tid og energi på å fylle arbeidstiden opp med ekstravakter, slik at økonomien skal gå i hop.

Det er prisverdig og bra at Linda Verdal i Arbeiderpartiet nå setter enda mer trykk bak denne problemstillingen, så får tiden vise om hun og Vest-Agder Ap har kraft nok til å få gjennomført en endring på dette feltet. Vi tillater oss å tvile, partiet har i sittet med makten så lenge at hvis de hadde ønsket å rydde opp i deltidsproblematikken så hadde de gjort det.

For dette, som så mye annet, handler om penger, mye penger. Den kostnad stat og kommune ville blitt påført gjennom å omgjøre deltidsstillingene til heltidsstillinger er det ikke vilje til å ekstrabevilge over statsbudsjettet. Politikerne har nok heller fokus på å få mer helse ut av de kronene de allerede bruker. I kommunesektoren viser jo høstens budsjettrunder at man sliter allerede.

Saken er viktig, vi støtter den, men synes det er riktig å peke på at det virker å være en vei å gå før dette blir en realitet. Dessverre for de mange kvinner dette gjelder.