Bakgrunnen er at vi i lørdagsavisen avslørte at 12 nyfødte ble feilbehandlet ved sykehuset i Arendal i perioden 2008 til 2010. I gårsdagens utgave av Agderposten gir flere aktører uttrykk for at ledelsen ved Sørlandet sykehus har plantet disse opplysningene i vår avis. Hensikten skal være å underminere tilliten til fødetilbudet i Arendal. Ifølge denne logikken skal det igjen føre til at styret på sitt møte 22. juni lettere skal kunne svekke det samme tilbudet.

I en opphetet strid om det lokale sykehustilbudet er det til en viss grad forståelig at det fremmes uriktige påstander. Men vi hadde forventet mer av presumptivt ansvarlige aktører som stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Aust-Agder Ap), verneombud Maria Berit Johannessen, Agderpostens lederskribent og bystyrepolitiker Tove Skyttemyr (utmeldt fra Ap). De har i kraft av sine posisjoner et stort ansvar for å holde debatten på et saklig nivå og ikke konstruere eller viderebringe åpenbart feilaktige påstander.

Fædrelandsvennen jobber i denne som i andre saker etter ordinære journalistiske prinsipper for å avdekke forhold som har offentlighetens interesse. Vi har gått gjennom postjournaler, bedt om og fått innsyn i dokumentene som i utgangspunktet var gradert som unntatt offentlighet. I går ettermiddag la vi disse ut på fvn.no. Dermed kan alle som vil, selv lese de ulike rapportene.

Alle som bryr seg om et sykehus bør være opptatt av at kritikkverdige forhold blir kjent og gjenstand for offentlig debatt. Både fordi det offentlige helsevesenet er vår felles eiendom, og fordi alle pasienter har krav på et best mulig medisinsk tilbud. I stedet opplyser lederen av det lokale Fagforbundet til Agderposten at ansatte har blitt mer skeptiske til å melde fra om avvik når de ser at det kan havne på forsiden av avisene. Hvis det er riktig, er sykehuset i Arendals største utfordring ikke forholdet til sykehuset i Kristiansand, men holdningene blant egne ansatte.